25-01-2023

Reagovanje CEDIS-a: U najkraćem roku pristupili smo ugradnji brojila u sva tri objekta u Dubovici

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) uputili su reagovanje na navode iz teksta koji je pod nazivom “Vukićević za Portal: Stanje u zgradi prosvjetara danas mnogo bolje, radi se na rješavanju uknjižbe” objavljen 24. januara ove godine na portalu RTV Budva.


Foto: CEDIS

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Juče su ponovo etažni vlasnici u stambenim objektima u Budvi investitora Stambene zadruge “Solidarno” javno iznijeli proimjedbe na postupanje CEDIS-a u postupku priključenja njihovih objekata.

CEDIS je u najkraćem roku, nakon što je od strane investitora dostavljena propisana dokumentacija, pristupio ugradnji brojila u sva tri objekta. Bitno je istaći da su brojila ugrađena samo za stanove za koje je investitor imao izdatu saglasnost za priključenje i građevinsku dozvolu. Nakon ugradnje brojila obaveze investitora su bile zaključenje ugovora o priključenju na distributivni sistem, ugovora o snabdijevanju električnom energijom i izrada stručnog nalaza o bezbjednosti na radu (atesta o ispravnosti električnih instalacija).

Naglašavamo da CEDIS nije bio u obavezi da priključi potrošače prije potpisivanja ugovora o snabdijevanju, ali smo izašli u susret zbog cjelokupne situacije vezane za probleme sa kojima su se vlasnici stanova našli.

Predstavnici investitora, nezadovoljni činjenicom da CEDIS ne može da priključi i četiri apartmana na poslednjem spratu koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odbili su da nastave sa procedurom za priključenje, zbog čega je CEDIS bio prinuđen da isključi objekte sa distributivnog sistema. Nakon pritiska etažnih vlasnika investitor je zaključio ugovore o priključenju, a do kraja tekućeg mjeseca trebalo bi da budu zaključeni i ugovori o snabdijevanju.

U tekstu se navodi da stanari reaguju i na to jer brojila nijesu uvedena u bazu pod njihovim imenima. Što se prevoda imena naziva potrošača tiče, ono se po važećim propisima može realizovati tek nakon registracije etažnih vlasnika u listu nepokretnosti.
Prevod vlasništva i izdavanje računa svakako nijesu u nadležnosti CEDIS-a već Elektroprivrede Crne Gore.

Takođe kod tvrdnji stanara da nisu bili obaviješteni o isključenju objekata sa distibutivnog sistema bitno je napomenuti da u postupku priključenja objekata etažni vlasnici nisu stranka u postupku, već je to investitor, a on je bio obaviješten.