08-11-2015

Reagovanje povodom obilježavanja 8. novembra spomen ploči „Srpskim oslobodiocima“

Reagovanje povodom obilježavanja 8. novembra spomen ploči „Srpskim oslobodiocima“ | Radio Televizija Budva

"Koliko je meni poznato Ministarstvo kulture odnosno direktorat za zaštitu kulturne baštine je osnovao komisiju, koja je donijela odluku da toj ploči tu mjesto nije, odnosno da ona mora biti uklonjena.

E sad je dalje stvar procedure, odnosno Opština Budva bi trebala da uputi zvanični zahtijev Ministarstvu kulture, kako bi se ono dalje bavilo ovim problemom. Mi u LP smo to tražili od bivšeg predsjednika Opštine Lazara Rađenovića da se obrati Ministarstvu kulture sa zahtijevom, on je bio izričit sa stavom, ne znamo iz kog razloga da dok je on na čelu opštine to neće uraditi.

Očekujemo od gospodina Srđe Popovića sadašnjeg predsjednika Opštine Budva da će se ozbiljnije i profesionalnije odnositi prema ovom istorijskom falsifikatu i degradaciji starogradskih bedema te poslati zahtijev Ministarstvu kulture koje bi dalje preuzelo ovaj slučaj.

Na žalost, moram reći, poznato nam je svima, da je Budva iz mnogo uglova u poslijednjih nekoliko godina interesantan grad za tužilaštvo jer je lokalni DPS se oglušavao o zakone Crne Gore, ne slušajući nas kao koalicionog partnera i ne uvažavajući naše prijedloge, izglasavajući štetne odluke na loklanom plenumu počevši od prodaje zemlje, eksproprijacija, sklapanja štetnih ugovora sa izvođačima radova, cijeni koštanja vode i mnogih drugih među kojima je i odluka o postavljanju ove ploče, i u svakoj od tih odluka možemo naići na ozbiljno odstupanje i od Ustava i od zakona i od morala.

Ono što se desilo danas je samo dio mozaika onome što smo viđali nedavno u Podgorici ispred Skupštine i na ulicama a sve pod blagoslovom ekspoziture SPC u Crnoj Gori odnosno mitropolita Amfilohija.

To je onaj „oslobodilački“ barjak koji je oborio zaštitnu ogradu ispred Parlamenta da poništi crnogorsku državnost i da nas „oslobode“. Dakle te dvije „slobode“ su dio iste slobode.

Nama preostaje da slijedeće godine formiramo vlast koja će profesionalno i ne selektivno se odnositi prema svakoj stvari i pojedincu, te na taj način i ova tradicija iznad Veljih vrata Starog grada biće okončana", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik OOLPCG Budva Blažo Rađenović.