30-12-2020

Recept za pirinčani keks ili kolač

Izuzetno lak i brz recept za zdrav i ukusan pirinčani keks ili pirinčane kolače. Možete ih pripremiti u slanoj ili slatkoj verziji, u zavisnosti od toga koje začine iskoristite. Odličan izbor za zdrave grickalice kojima će se radovati i stariji i mlađi.


Foto: laki recepti

Ukoliko napravite slanu verziju ovog pirinčanog keksa, ona vam može zameniti hleb i možete ih jesti uz ajvar, humus, sa pršutom ili šunkom, uz kisjelo mleko… Izbor je vaš!

Ovi posni pirinačani kolači su odličan izbor i za sve one koji su na veganskoj ishrani, ishrani bez glutena kao i za one na Hrono ishrani.

Sastojci

1 šolja (250 ml) pirinča
1 1/2 šolja vode
2 jaja
2 kašike brašna po izboru
začini po ukusu, za slane: 2 kašičice parmezana ili kašičica soli i bibera, za slatke: 2 kašičice šećera ili stavite 1 kašičica cimeta

Način pripreme

Ugrijte rernu na 180 C i podmažite pleh za mafine. Pirinač sipajte u blender (multi-praktik) i sameljite ga dok ne dobijete kompaktno brašno. Ubacite ostale sastojke u blender i dobro sve izmiješajte.

Sipajte smjesu u 12 podmazanih odeljaka za mafine i pecite od 40 do 50 minuta (u zavisnosti od vaše rerne) dok ne postanu zlatno-braon odozgo i hrskavi.


Izvor: Laki recepti