22-03-2022

Regionalni vodovod obilježio Svjetski dan voda na izvorištu “Bolje sestre”

Povodom obilježavanja 22. marta, svjetskog Dana voda, izvorište i postrojenje za proizvodnju vode ,,Bolje Sestre“ je posjetila grupa đaka iz osnovnih škola koje gravitiraju ovom području, za koje su zaposleni u Regionalnom vodovodu organizovali edukativni čas. Mladi ekolozi su obišli vodoizvorište sa koga se Crnogorsko primorje snabdijeva pitkom vodom, upoznali su se sa načinom proizvodnje i distribucije vode, kao i radom laboratorije na postrojenju Bolje sestre.

Regionalni vodovod obilježio Svjetski dan voda na izvorištu “Bolje sestre” | Radio Televizija Budva

Posjeta je organizovana u saradnji sa Nacionalnim parkom Skadarsko jezero sa kojim Regionalni vodovod sprovodi zajedničke projekte u cilju podizanja svijesti o značaju zaštite i očuvanja voda.

Tema ovogodišnjeg Dana voda je ,,Podzemne vode - učiniti nevidljivo vidljivim", što je posebno značajno kada je Regionalni vodovod u pitanju, uzevši u obzir trenutne izazove u vezi sa zaštitom izvorišta ,,Bolje sestre“ koje je podzemni izvor vode visokog kvaliteta, čija izdašnost je ozbiljno ugrožena, a dosadašnji podaci ukazuju na to da je antropogeni faktor dominantan.



Kao korisnik prekograničnog programa Interreg – IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, Regionalni vodovod preduzima aktivnosti na edukaciji đaka o značaju zaštite voda, pod sloganom ,,SAVE WATER, SAVE FUTURE“.

U okviru pomenutog IPA programa, trenutno se sprovode aktivnosti sa ciljem unaprijeđenja upravljanja rizicima u oblasti kvaliteta podzemnih voda i zaštiti izvorišta ,,Bolje sestre“, detekcije gubitaka vode u regionalnom vodovodu, unaprijeđenja GIS sistema, kao i praćenja parametara rada regionalnog vodovodnog sistema u realnom vremenu. Svakako najznačajnija aktivnost je izrada studije Monitoring i zaštita izvorišta Bolje sestre, koja je u finalnoj fazi izrade, a kojom će se preciznije odrediti III zona sanitarne zaštite izvorišta, što podrazumijeva utvrđivanje porijekla vode i slivnog područja i dati kratkoročne i dugoročne mjere za upravljanje rizikom dodatnog smanjenja izdašnosti.

Đaci su pokazali veliko interesovanje za pitanje zaštite voda, kao jednog od najznačajnijih prirodnih resursa kojima Crna Gora raspolaže, postavljali su brojna pitanja i iskazali proaktivan pristup ovoj temi, što uliva nadu da su mlade generacije spremne da se suoče sa svim izazovima u cilju aktivne zaštite prirodnih resursa u budućnosti.



Učenica Elena Popović kazala je da je izuzetno zadovoljna današnjom posjetom izvorištu Bolje sestre.

„Pokazali su nam vodoizvorište, laboratoriju, odgovorili na sva naša pitanja...“, navela je Popović i poručila da moramo čuvati vodu.

Dvanaestogodišnji Jovan Lončar poslao je sličnu poruku.

„Moramo da čuvamo podzemne vode, jer ih imamo svega jedan procenat od ukupne vode na našoj planeti“, kazao je Lončar.


Učenik Andrija Drakić zaključio je da moramo da cijenimo ono što imamo.

„Voda je veliko zajedničko bogatstvo, koje moramo cijeniti, jer ima mnogo problema u svijetu koji su izazvani nestašicom vode“, poručio je Drakić.

(Mediabiro)