02-02-2023

Regionalni vodovod: Raduje nas iskazana odlučnost Vlade Crne Gore

Iz Regionalnog vodovoda danas su pozdravili akciju odlazeće Vlade koja se tiče suzbijanja ilegalne eksploatacije šljunka sa obala Morače.


Foto: Antena M

"Nakon dugog niza godina, konačno su urodili plodom napori Regionalnog vodovoda da se stane na put devastaciji korita rijeke Morače koja je, pored klimatskih promjena, osnovni uzrok pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Raduje nas iskazana odlučnost Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva i drugih nadležnih organa i institucija da se konačno stane na put nelegalnoj eksploataciji šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, odnosno svim nelegalnim privrednim aktivnostima koje su dovele do devastacije korita rijeke Morače a samim tim i izvorišta ,,Bolje Sestre“. Pozdravljamo i iskazujemo zahvalnost za sve njihove aktivnosti koje se sprovode ovih dana u tom pravcu i koje već daju konkretne rezultate", istakli su oni.

Kažu kako je to samo početak dugoročnog procesa na sanaciji nemjerljivih šteta koje su nanešene koritu rijeke Morače i izvorištu "Bolje Sestre", kojima je - kako dodaju - "ne samo ugrožen Regionalni vodovod, nego i čitavo Crnogorsko primorje".

Oni najavljuju i hitne mjere za povećanje izdašnosti izvorišta, poput gradnje pješčanog nasipa u koritu Morače, te gradnju postrojenja za prečišćavanje vode

"Sprovođenjem navedenih mjera i aktivnosti umnogome će se ublažiti negativne posljedice koje su prouzrokovali nelegalni radovi u koritu rijeke Morače. Nakon sprovođenja hitnih mjera Regionalni vodovod će sa svojim partnerima pristupiti sprovođenju dugoročnih mjera kako bi se na trajan način obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, kao što je to uostalom uvijek bilo od puštanja u rad regionalnog sistema vodosnabdijevanja", istakli su, između ostalog oni.