14-03-2023

Rekord Jadrana: Nikolina lisica bila teška 350 kilograma

Prošlo je 20 godina od kada je Nikola Lazarević iz Bigove ulovio morsku lisicu tešku 350 kilograma. To je ne samo njegov, nego crnogorski, pa možda i rekord na čitavom Jadranu. Barem se dosad nije neko glasnuo iz Hrvatske da je njegova udica povukla nešto slično.


Nikola očekuje da će mu unuci biti nasljednici (Foto: Privatna arhiva)

Ta lisica je imala dužinu pet metara i 20 santimetara, a ulovljena je na dubini od 132 metra. Bilo je to kod Prevlake, pa je pitanje je li "Crnogorka" ili "Hrvatica". Ko zna ako je u tuđim vodama, to je i međunarodni incident.

Nikolin otac je bio poznati ribolovac, pa kako bi narod rekao "krv nije voda". I on je ulovio lisicu, ali bila je "samo" 200 kilograma.

Borba sa lisicom koju je ulovio Nikola trajala je dugo, u početku mu se učinilo kao da je zakačio neki torpedo. Znatno teži, ali slađi posao bio je kada je trebalo lisicu smjestiti na sigurno. Pomogla su osmorica drugara, a i dobro se umorila. Obala je bila prepuna znatiželjnika. Bilo je i za trpezu i za prijatelje, kumove, komšije, a i za Nikolin restoran u ribarskom naselju Bigova.

Nekoliko dana nakon što je ulovljena lisica, pao je još jedan rekord. Sabljarka, takođe, rijetka vrsta bila je teška 94 kilograma.

Nije zanemarljivo pomenuti i da je uhvatio tunu od 104 kilograma, kernju od 75, sabljarku od 60. Sve što je ispod 50 kilograma nije za neku posebnu hvala ovog vrstnog ribara iz Bigove.

Nikola je redovni posjetilac mora, ulovi se dobro, ali ta težina vjerovatno jednom. No, Badnji dan nije svaki dan. Nikola očekuje da će mu unuci biti nasljednici. Zasad su više moralna podrška.

Izvor: RTCG