15-06-2021

Rekord Jovice Markovića u disciplini leteće mete

Finale Kupa Crne Gore u disciplini leteće mete /trap održano je na strelištu Košljun kraj Budve. Učestvovali su predstavnici svih klubova ovog olimpijskog programa.

Rekord Jovice Markovića u disciplini leteće mete | Radio Televizija Budva

Uoči Finala, nakon četiri održana kola, u prednosti su bila tri najbolja strijelca discipline u sezoni. Kako je Mrkajić zbog zdravstvenih problema morao odustati, bilo je za očekivati da Jovica Marković (Gams) i Ivo Stanišić (Cetinje), kao i mnogo puta do sada, izmedju sebe „podijele počasti“.

Tokom prvog dana kvalifikacija, kada se pucaju tri serije, situacija je djelovala dosta izjednačeno, izdvojio se samo Stanišić sa 70 pogodjenih „golubova“, dok su gotovo svi ostali strijelci bili na koti 60+.

Jovica Marković je bio tek peti, pa je situacija „mirisala“ na moguće iznenadjenje. Drugog dana kvalifikacija, sve je ipak došlo na svoje, Ivo je odradio dvije savršene serije (25 i 25), Jovica je povratio mir i bio samo malo slabiji od idealnog (25 i 23), pa su sa 120, odnosno 112 bodova osigurali finale.

Pored njih, odličan i konstantan bio i Lazar Boreta (Cetinje) sa 110 bodova i mogućom kartom za Svjetski kup Osijek.

Ostala mjesta u finalnoj šestorci zauzeli su- povratnik nakon duže pauze Nikola Marković (Gams) sa 109 bodova, Ivan Vučinić (Gams) sa 108, te bolji u shoot off-u izmedju dvojice Novljana , Boro Krivokapić sa 106 pogodaka.

Krivokapić je jednim „golubom“ više u raspucavanju za prolaz u
finale pobijedio klupskog druga Nikolu Perišića. Nošen odličnim rezultatom kvalifikacija (120) koji je sjajan i u svjetskim okvirima, Ivo je besprekorno počeo finalne serije. Medjutim, Jovica se nije dao pokolebati, ostao je fokusiran na cilj i u konačnom izašao kao pobjednik. I to ne na bilo kakav način, već novim crnogorskim rekordom finala - 46 od 50 mogućih pogodaka! Time je rekordu kvalifikacija koji dijeli sa (Ivom) Stanišićem dodao i rekord finala, pa uz odličan rezultat na EP-u (18.mjesto) , slobodno možemo reći da je ovo njegova najbolja i najzrelija sezona u karijeri, koja nastupom na svjetskom kupu u Osijeku
krajem mjeseca kani postati izvanredna.

Treće mjesto osvojio je Krivokapić, pa dalje redom Vučinić, Nikola Marković i Boreta. Stanišiću je skor iz kvalifikacija, uz odlične rezultate tokom cijelog ciklusa Kupa donio pobjedu u generalnom poretku. Njegov klub, Cetinje, je još ranije obezbijedio ekipnu titulu. Drugi u generalnom poretku je naravno bio J.Marković, dok je odustvo Mrkajića najbolje iskoristio sve raspoloženiji Krivokapić i zauzeo treće mjesto u ukupnom plasmanu. Herceg Novi je ranije osigurao ekipno srebro, dok je Gams osvojio bronzu.

Za dvije nedelje reprezentativce u trapu očekuje povratak na mjesto uspjeha, strelište Pampas i svjetski kup u Osijeku.