15-04-2022

Revalorizacija tvrđave Mogren

Na lokalitetu tvrđave Mogren koja je teško oštećena u zemljotresu 1979. godine i nikad nije sanirana u toku su arheološka istraživanja i snimanja koja obavlja istraživački arheološki tim Polimskog muzeja u saradnji sa Opštinom Budva, TO Budva i Komunalnim preduzećem.


Foto: Arhiva

Na realizaciji projekta arheoloških istraživanja kao i daljih koraka koji slijede nakon završetka svih ispitivanja radi se već par godina, a u prethodnih par mjeseci su dogovori intenzivirani što je rezultiralo početkom radova na lokalitetu tvrđave Mogren, kazao je glavni gradski arhitekta Vladan Stevović.

"Radimo na arheološkim istraživanjima zajedno sa kolegama iz Polimskog muzeja, koji vode čitav tim i planirano je da bude gotovo u narednih mjesec dana. Ovaj prostor nije prepoznat od kada praktično postoji, a bilo bi dobro da se valorizuje na teritoriji Opštine Budva, u smislu turističke atrakcije i u smislu upotrebe ovog prostora za kulturne sadržaje i valorizaciju kulturnih dobara. Nakon ovog istraživanja pokrećemo postupak u upravi za zaštitu kulturnih dobara, za zaštitu tvrđave Mogren i dalje idemo u projekat konzervacije odnosno saniranje elemenata koje sam prethodno pomenuo, što u zemljotresu, što prilikom upotrebe. Nakon toga ide raspisivanje konkursa da bi se konačno napravio odgovarajući projekat.", naveo je on.

Uloga Turističke organizacije je prije svega promocija i unapređenje turističkog proizvoda naše opštine, a svakako da tvrđava Mogren i važi za biser našeg grada, kazao je Nikola Kralj iz TO Budva.

"Sa tog aspekta TO je prepoznala značaj lokaliteta tvrđave Mogren i zajedno u saradnji sa Opštinom Budva kao i Polimskim muzejem, mi smo krenuli u revitalizaciju ovog lokaliteta i TO Budva odvojila je 100.000 EUR u cilju promocije ovog lokaliteta odnosno obogaćivanju turističke ponude jer svakako tvrđava Mogren je mjesto koje mora da postane nezaobilazno za sve turiste i sve građane", istakao je on u emisiji "Polis".

Arheolog kog je angažovala Optina Budva, Predrag Lutovac je kazao da je zadovoljan kako teku radovi na terenu kao i da sistemska arheološka istraživanja već daju rezultate.

"Trenutno se radi na sadržaju da se prvi put radi na utvrđenju. Ova atraktivna lokacija imala je indicije da postoji materijal stariji od 1860. godine. Zadatak arheološke ekipe je da vidi da li postoje neki kulturni ili materijalni ostaci koji pripadaju starijem periodu. Mogu vam reći da istraživanje traje više od 10 dana i da starijeg materijala ne postoji ali bez obzira na to, tvrđava Mogren je i dalje atraktivna i nalazi se na takvom divnom mjestu. Naš cilj kao arheologa je da očistimo kulu, da probamo da istražimo podzemne lagume, da operemo zidne površine i da sklonimo svu nabacanu zemlju", kazao je on.

Opština Budva i druge lokalne i državne institucije će preuzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju izdavanje dozvola i drugih potrebnih pravnih i logističkih radnji kako bi sačuvali ovo kulturno dobro od daljeg propadanja i obezbijediti ga za civilnu upotrebu, te privesti namjeni i prezentaciji kulturog i graditeljskog naselđa Budve.


D.Č.