05-12-2023

Rezultati PISA testiranja crveni alarm za obrazovanje

Crnogorski učenici su na najnovijem PISA testiranju ostvarili gore rezultate nego na prethodnom, zbog čega je Crna Gora ponovo u posljednjem dijelu tabele, saopšteno je na današnjoj prezentaciji koju su organizovali Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.


Foto: Mina

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović je rekao da u tom resoru nijesu zadovoljni rezultatima PISA testiranja i da su oni crveni alarm za crnogorsko obrazovanje.

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić kazao je da je testiranje u Crnoj Gori sprovedeno od aprila do maja prošle godine.

Kako je dodao, učestvovala su 5.793 učenika iz 63 škole, pa obuhvaćeno je oko 93 odsto petnaestogodišnjaka.

On je kazao da je Crna Gora, na testiranju iz matematike sa 406 bodova na 54. mjestu.

“Kada uporedimo sa regionom, imamo bolji prosjek od Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova. Bolji od nas su Slovenija, koja je iznad OECD prosjeka, kao i Hrvatska i Srbija”, naveo je Trivić.

On je kazao da je iz čitanja Crna Gora na 56. mjestu sa 405 bodova, kao i da su iza nje Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo.

(Mina)

Trivić je kazao da je, iz oblasti nauke, Crna Gora sa 403 poena na 62 mjestu, čime se i u toj oblasti bolje plasirala od Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.