17-05-2020

Roberto Karlos – Slobodan udarac za sva vremena

Jedan od najboljih golova iz slobodnih udaraca svih vremena i dan danas intrigira, ne samo sportsku, već i naučnu javnost. Njegov autor je bio legendarni Brazilac Roberto Karlos.


Foto: Fourfourtwo.com

Na turniru održanom u Francuskoj 1997. godine, koji je služio kao uvertira za Svjetsko prvenstvo 1998. godine, u prvom meču sastali su se domaćin Francuska i tadašnji aktuelni "vladari" planete Brazilci.

U dvadesetom minutu meča, poslije prekršaja nad Romariom, na 35 metara udaljenosti od gola koji je branio legendarni Bartez, dosuđen je slobodan udarac za "Karioke". Loptu je namjestio Roberto Karlos i poslije sudijskog zvižduka poslao "bombu" kojom je ušao u istoriju.



(yt/konanthebarbarian)

Izveo je Karlos slobodan udarac tako da je lopta doslovno zaobišla živi zid Francuza, a potom se vratila na pravu putanju i završila u mreži, iza nepomičnog i potpuno zapanjenog golmana Francuske Fabijana Barteza.

Ovaj slobodan udarac Roberta Karlosa izazvao je oduševljenje i nevjericu na stadionu, a kasnije je i izučavan u naučnim krugovima, zbog nevjerovatne putanje lopte.

Iako na prvi pogled djeluje kao običan jak šut, iz drugog ugla se jasno vidi kako lopta kreće ka publici, a zatim na potpuno nevjerovatan način mijenja smjer i ulazi u gol.

Mnogo je bilo izvrsnih golova iz slobodnih udaraca, ali nijedan nije toliko izučavan i prepričavan, kao gol koji je te 1997. godine postigao Karlos protiv Francuza.


Izvor: Sportskasecanja.com