15-08-2018

Sa računa Opštine Budva prinudno naplaćeno 748 hiljada eura

Sa računa Opštine Budva prinudno je naplaćeno oko 748 hiljada EUR, nakon što je Viši sud presudio u korist kompanije R.E.B., Belgijanca Jean Luc Dumortiera, koja je na brdu Spas iznad Budve planirala gradnju golf terena i hotelskih sadržaja.

Sa računa Opštine Budva prinudno naplaćeno 748 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Prema presudi Višeg suda, kako prenose Vijesti, Opština Budva je obavezna da isplati iznos od 200,07 hiljada EUR sa zakonskom zateznom kamatom u iznosu od 85,63 hiljade EUR.

Opština Budva, prema presudi, mora isplatiti i zakonske zatezne kamate u iznosu od 450,81 hiljade EUR, za period od 1. januara 2009. do 26.januara 2015. godine, zbog kašnjenja u isplati glavnog duga, koji je iznosio 1,3 miliona EUR.

Nakon presude Višeg suda, uslijedila je prinudna naplata, a Opština Budva je belgijskoj kompaniji dužna da plati i troškove parničnog postupka u iznosu od 6,12 hiljada EUR.

Sekretar za pravnu zaštitu Opštine Budva, Nikola Plamenac, kazao je Vijestima da je kompanija REB 2013. godine podnijela tužbu protiv te crnogorske opštine, radi naplate duga u iznosu od 200,07 hiljada EUR, koje je ta firma, na osnovu ugovora u kompenzaciji, uplatila „GUGI Commerc“ za prevoz materijala na platou Jaz.

Firma REB je prije skoro deceniju uplatila Opštini komunalije, avansno za gradnju golf terena i pratećih sadržaja, ali zbog nedonošenja planske dokumentacije, taj projekat nije do sada realizovan.

Presudom Osnovnog suda u Nikšiću, u decembru 2015.godine, usvojen je tužbeni zahtjev belgijske firme.

Nakon žalbe Opštine Budva, u maju 2016., Viši sud u Podgorici je ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje. Nikšićki sud u junu ove godine u ponovnom postupku odbio je tužbu R.E.B., ali nakon žalbe Dumortiera, Viši sud konačno je presudio u njegovu korist.

Plamenac je kazao da je kamatu obračunao sudski vještak, na čiji iskaz je upućen prigovor zbog pogrešno i previsoko obračunate kamate, jer je obračunata na cijelu sumu od početka, iako je Opština mnogo ranije izmirila svoju obavezu periodičnim uplatama.

On je rekao da je od Vrhovnog suda zatražena revizija presude Višeg suda, zbog pogrešne primjene materijalnog prava i bitnih povreda parničnog postupka.

Komentarišući prinudnu naplatu, gradonačelnik Budve, Dragan Krapović, kazao je Vijestima da ukoliko se takav odnos države i institucija sistema nastavi, Opština Budva biće dovedena do bankrota i to potpuno bez mogućnosti da zaštiti interes građana u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

„Od kada sam predsjednik Opštine, milioni eura su prinudno skinuti sa računa, po raznim osnovama. U svim slučajevima su u pitanju greške, namjerne i nenamjerne prethodnih vlasti Demokratske partije socijalista (DPS)“, naveo je Krapović.

Prema njegovim riječima, „poharana“ opština Budva u državi i njenom pravosudnom sistemu ima tretman kao neka trećerazredna firma.