27-02-2015

Sa receptom u 109 privatnih apoteka

Ugovor za izdavanje ljekova na recept potpisalo je 109 privatnih apoteka a osiguranici će od 9. marta u njima moći da podižu ljekove, rekao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Kenan Hrapović.

Sa receptom u 109 privatnih apoteka | Radio Televizija Budva

On je na konferenciji za medije naveo da se u Andrijevici, Gusinju, Petnjici, Šavniku, Žabljaku i Plužinama nisu javili privatnici za izdavanja ljekova na recept u tim apotekama.

„Od 112 apoteka, koliko je Upravni odbor Fonda izabrao, na osnovu javnog poziva koji je raspisan u avgustu prošle godine, Ugovor je potpisalo 109 a izdavanje ljekova na recept počeće 9. marta“, kazao je Hrapović.

On je naveo i podatke o broju apoteka po gradovima koje su potpisale Ugovor. Najviše ih je iz Podgorice, 46.

„U Baru je sedam apoteka potpisalo Ugovor, Beranama šest, Bijelom Polju osam, u Budvi četiri, na Cetinju i Danilovgradu po jedna, Herceg Novom šest i Kolašinu jedna“, naveo je Hrapović.

U Kotoru je potpisalo pet, Mojkovcu jedna, Nikšiću osam, Plavu dvije, Pljevljima četiri, Rožajama jedna, Tivtu i u Ulcinju po četiri.

„Osiguranici će od 9. marta što jednostavnije moći da podižu ljekove na recept koje im doktori propišu. Fond će sledeće sedmice da izda i flajer sa nazivima apoteka, njihovim adresama i kratkim uputstvom“, rekao je Hrapović.

On je dodao da su zbog evidentne nestašice ljekova, koja je prisutna u državnim apotekama suočeni sa velikim zahtjevima građana koji kupuju ljekove u privatnim, a potom žele da refundiraju novac što je, kako je kazao, opravdano.

Kako je kazao, kompletan projekat će se realizovati u okviru raspoloživog budžeta, koji je opredijelila Vlada.

Budžet za ovu godinu za ljekove i medicinska sredstva je 44,9 miliona EUR.

„U razgovoru sa apotekarima došli smo do zaključka da ne bude limita u prva tri mjeseca za privatne apoteke jer ubijeđeni smo da će biti dostupnost u podizanju ljekova na višem nivou. To ne znači da se ukida ograničnje na ukupnom limitu koji je opredijeljen budžetom“, precizirao je Hrapović.

Nakon tri mjeseca, najavio je on, biće napravljena detaljna analiza i kontrolisaće se propisivačka politika i praksa ljekara.
Upitan postoje li garancije i hoće li biti dovoljno ljekova, Hrapović je kazao da su u Ugovoru definisane kaluzule i asortiman ljekova.

„Privatne apoteke potpisale su Ugovor da imaju i isporučuju ljekove iz asortimana. Kompletan asortiman su obavezne da imaju sve apoteke a Fond će kontrolisati i taj dio Ugovora i u skladu sa tim ćemo se ponašati“, naveo je Hrapović.

Kako je kazao, ukoliko građani budu uskraćeni za dobijanje ljekova na recept, biće raskinut Ugovor.

Na pitanje kada će se početi sa primjenom dodatnog zdravstvenog osiguranja, Hrapović je odgovorio da se intenzivno radi na tome, a zbog tehničkih stvari nije precizirao kada će početi.