17-06-2021

Šahovski savez: Petrovac od subote domaćin prvenstva Mediterana

Petrovac će od subote biti domaćin prvenstva Mediterana, na kojem se očekuje učešće 140 šahista iz 20 država, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Šahovski savez: Petrovac od subote domaćin prvenstva Mediterana | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay,cim/ilustracija

Navodi se da će se u isto vrijeme igrati i Evropski školski kup, na kojem pravo učešća imaju djeca do 15 godina.

Najvljeno je da će na 11. Mediteranskom prvenstvu učestvovati i 26 šahistkinja, a od 140 učesnika njih 74 ima međunarodnu titulu.

"Listu učesnika predvode dva bivša prvaka Evrope, hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Zdenko Kožul. Domaća publika će posebno pratiti nastup internacionalnog majstora Luke Draškovića, aktuelnog prvaka države, kome će ovo takmičenje biti generalna proba, za nastup na Svjetskom kupu", piše u saopštenju Šahovskog saveza.

Navodi se da će Drašković biti prvi predstavnik Crne Gore, u istoriji, na prestižnom takmčenju, koje će biti odžano u ruskom Sočiju.

Ceremonija otvaranja biće održana u petak, sa početkom od 21h, a prvo kolo će biti odigrano u subotu.

Oba takmičenja će biti igrana po švajcarskom sistemu, biće igrano devet kola, a ukupan nagradni fond iznosi, 10.500 eura.

Najavljeno je da će takmičenje posjetiti i predsjednik Evropske šahovske unije, slavni velemajstor Zurab Azmaparašvili.

Šahovski savez Crne Gore je organizator, a prijatelji turnira su Uprava za sport i mlade, Opština Budva, hotelska grupa Budvanska Rivijera i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Veliku pomoć organizaciji pružila je i Svjetska šahovska federacija.