09-02-2022

Sandra Đurbuzović: Divna prilika koja je krunisana jednom od nagrada

Budvanska umjetnica Sandra Đurbuzović na nedavno održanom 55. Hercegnovskom zimskom salonu dobila je drugu nagradu za skulpture "Lični Isus II" i "Crnogorac - Anđeo ljubavi". Povodom ovog priznanja, ona je kazala da je bila prijatno iznenađena što je selektor Ivan Masličić odabrao njene radove.


Đurbuzović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

U obrazloženju članova žirija navodi se da su nagradu dodijelili motivisani hrabrošću i smjelošću autorke, koja posmatraču ostavlja prostor za ozbiljno razmišljanje. Prva nagrada je pripala Zoranu Obrenoviću, a treća Zoranu Petrušiću.

Đurbuzović je, u razgovoru za Polis, pohvalila i radove naše sugrađanke Dijane Lazović, uz konstataciju da su "morski umjetnici" danas zapostavljeni u odnosu na centar, to jest Podgoricu.

"To je moje i mišljenje nekih mojih kolega. Istoričari umjetnosti nemaju uvid u naše stvaralaštvo. Zimski salon je bio divna prilika i krunisan je jednom od nagrada", kazala je ona.

Na 55. Hercegnovskom salonu izložena su djela 29 autora iz zemlje i regiona. Izložbu su otvorili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i direktorica galerije „Josip Bepo Benković“ Slavica Božović. Žiri koji je birao najbolje činili su poznati umjetnici iz Herceg Novog - Ilija Martinović, Anita Šimić i Vojislav Vojo Kilibarda.

"To je zaista iskorak, sasvim druga platforma u odnosu na ono sa čim smo dosad bili upoznati. Njihova sinergija je učinila da se sve ovo izdešava. Ja sam dobijala nagrade, ali vani - u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, a kod nas nekako "pravimo se mrtvi". Veliki problem nas umjetnika je što ovako bogata i prekrasna Budva nema gradsku galeriju", ukazala je dobitnica druge nagrade.

Selektor Masličić je pustio da umjetnica sama odabere radove.

"Iznenađenje je što sam selektovana. Imam dovoljno godina i izložbi iza sebe, ali se prosto promijenio ritam koji je do sada bio ukorijenjen. Sami znate da postoje "klanovi", ja nisam član nijednog i tim prije Masličićev poziv bio je iznenađujuć i prekrasan. Kada sam predložila slike on je rekao da je upravo njih htio da predloži, bili smo na istim talasnim dužinama", navela je Đurbuzović.

Veliku izložbu budvanska umjetnica će organizovati nakon pandemije, jer ne želi da razmišlja o rizicima po posjetioce.



M.S.