04-03-2018

Saniran kvar na regionalnom vodovodnom sistemu

Zbog kvara na cjevovodu regionalnog snabdijevanja na lokalitetu u Bečićima, potrošači u budvanskim naseljima: Prijevor, Svinjišta, Seoce, Jaz i Lastva, nisu imali vodu tokom jutra ali su iz Regionalnog vodovoda uspjeli da u rekordnom vremenu saniraju kvar.

Saniran kvar na regionalnom vodovodnom sistemu | Radio Televizija Budva

U nedelju 4. marta u 00:15 časova, dežurna služba JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je zahvaljujući SCADA sistemu registrovala kvar na cjevovodu u Bečićkoj plaži, nakon čega je daljinskim upravljanjem automatski obustavljen transport vode na spornoj dionici regionalnog vodovodnog sistema.

Tehnička služba Regionalnog vodovoda je obilaskom terena identifikovala tačnu lokaciju kvara i utvrdila da je uzrok izazvan pomjeranjem cjevovoda koji se nalazi na plaži zbog slabe nosivosti terena i izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, što je uzrokovalo naprsnuće spojnice na cjevovodu 700mm. Sprovedene su aktivnosti na pražnjenju vode iz ugroženog dijela cjevovoda i
organizovane eksterne ekipe podrške u cilju hitne realizacije aktivnosti na popravci kvara koje su podrazumijevale značajne zemljane radove, a zatim montažu nove spojnice.

Tokom noći su na lokaciju kvara dopremljene potrebne građevinske mašine, dok su radovi počeli u 06:30 i završeni su u rekordnom roku, iako se realizacija radova odvijala u nepovoljnim vremenskim uslovima zbog jakih udara vjetra i kiše. Na ovaj način stvoreni su uslovi da se već u 12 časova uspostavi redovan radni režim i na tom dijelu regionalnog vodovodnog sistema.

U saradnji sa lokalnim vodovodnim preduzećima je u toku radova na popravci uspostavljen režim isporuke vode koji je minimizirao uticaj na vodosnabdijevanje građana Tivta i Kotora, dok je do privremene obustave vodosnabdijevanja područja opštine Budve
došlo u naselju Seoce.