20-12-2023

Sankt Peterburg vraća nošenje maski zbog porasta infekcija

U Sankt Peterburgu danas stupa na snagu odluka po kojoj će nošenje epidemioloških maski biti obavezno na javnim masovnim okupljanjima, poput novogodišnjih, sportskih i kulturnih manifestacija.

Sankt Peterburg vraća nošenje maski zbog porasta infekcija | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U odluci koju su donijele zdravstvene vlasti Sankt Peterburga navodi se da su rukovodioci svih organizacija i ustanova, bez obzira na oblik svojine, pri organizovanju i održavanju masovnih novogodišnjih, sportskih i kulturnih manifestacija, dužni da obezbijede upotrebu maski, prenosi Tas.

Nošenje maski je obavezno i u medicinskim i socijalnim ustanovama grada.

Takođe, u bolnicama i socijalnim ustanovama uvedena je zabrana posjeta, izuzev lica koja njeguju teške i ležeće pacijente.

Gradske vlasti su odlučile i da škole moraju da obustave nastavu na najmanje sedam dana ako je 20 odsto učenika u odjeljenju ili grupi odsutno zbog korona virusa, gripa i drugih virusnih respiratornih infekcija, a najmanje 10 dana ako se zabilježe dva ili više slučaja upale pluća koja je stečena u kolektivu.

Odlučeno je i da takva ustanova u potpunosti obustavi rad do 10 dana ukoliko se registruje 10 ili više slučajeva vanbolničke upale pluća, prenosi Tanjug.

Prema zdravstvenim vlastima, u protekle četiri nedjelje u Sankt Peterburgu, incidencija virusnih respiratornih infekcija i gripa je porasla za 87,1 odsto, kovida-19 za 62,4 odsto, a povećan je porast slučajeva vanbolničke pneumonije za 35,3 odsto, navodi Tas.