23-12-2014

Saopštenje Opštine Budva povodom novogodišne iluminacije starogradskih bedema

Opština Budva saopštila je danas da je novogodišnje ukrašavanje starogradskih bedema dio godišnjeg redovnog plana Opštine Budva, odgovarajući na podnošenje krivične prijave MZ Stari grad zbog iluminacije starog gradskog budvanskog jezgra.

Saopštenje Opštine Budva povodom novogodišne iluminacije starogradskih bedema | Radio Televizija Budva

"Poslednjih desetak dana svjedoci smo kontinuiranih napada na aktivnosti Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent i ličnih napada usmjerenih na sekretara ovog Sekretarijata Nikolu Divanovića.

Iz medija smo,takodje, saznali i da je MZ Stari grad predala krivičnu prijavu protiv sekretara Divanovića zbog iluminacije Starog gradskog budvanskog jezgra.
Povodom mnogobrojnih neistina koje su iznošene u medijima, a da pritom Opštini Budva nije bila data mogućnost da iznese i svoje vidjenje date situacije, danas se obraćamo crnogorskoj javnosti saopštenjem:

Novogodišnje ukrašavanje i fasadna iluminacija starogradskih bedema dio su godišnjeg, redovnog plana aktivnosti Opštine Budva. Poslednjih nekoliko godina nadležni Sekretarijat poklanja posebnu pažnju prazničnom ukrašavanju grada i iluminativnom uredjenju prostora, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijeg ambijenta za život gradjana i turista.

Osvjetljavanje gradskih zidina, sa ciljem da posebno istakne teksturu kamena, samo je dio sveobuhvatnog plana iluminacije koji se sprovodi na cjelokupnoj teritoriji opštine Budva, a u Starom gradu je vidljiv već od 2013. na primjeru zvonika crkve Sv.Ivana, tzv. Kampanele.

Radeći u skladu sa postojećim planom aktivnosti, ali prije svega se oslanjajući na Zakon i propisane norme, Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent se, cijeneći osjetljivost Starog grada kao posebnog kulturnog dobra, u dva navrata obraćao Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, tražeći od njih konzervatorske uslove da sprovede radove.

S obzirom na to da je odgovor oba puta izostao, a da je riječ o ugradnji 40-ak jednostavnih metalnih držača koji su fiksirani šrafovima i posebnom smjesom koja je pažljivo ubrizgana u kamen sa namjerom da ga očuva, Opština Budva je započela proces postavljanja osvjetljenja zidina.

Svjetleće cijevi u obliku DNK lanca, koje potpisuje priznati svjetski dizajner Karim Rašid, osim što predstavljaju inovativan i jedinstven način iluminacije bedema, prvi put vidjen na prostorima Mediterana, vrše i svoju osnovnu funkciju, u skladu sa preporukama UNESCO-a, a to je – isticanje teksture primorskog kamena iza kojeg stoji istorija više milenijuma stara.

Želimo posebno da naglasimo da smo iznenadjeni reagovanjem MZ Stari grad, koju čine stanovnici najznačajnijeg dijela naše opštine, a koji su upravo svjedoci dugogodišnje devastacije ovog jezgra, počevši od mijenjanja drvenih škura u eloksiranu bravariju, preko postavljanja spoljnih jedinica klima uredjaja na “drevni” kamen, pa sve do gradjenja novih – starih objekata i bušenja trgova za postavljanje tendi. Tim prije, što su sve navedene radnje služile samo pojedinačnim interesima I ostvarivanju ličnog profita, dok postavljanje najmodernije rasvete na bedeme Starog grada kao cilj ima ISKLJUČIVO opšte dobro svih gradjana i posjetilaca Budve.

DNK svjetiljke, putem kamera koje će i ove godine pratiti najveći organizovani doček Nove godine na otvorenom , poslaće regionu i svijetu jednu novu poruku iz Budve, što je i bio jedan od zadataka Sekretarijata koji pokušava da novim vizuelnim identitetom brendira naš grad na mapi svjetskih destinacija.

Opština Budva i Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent u svakom trenutku su spremni da otvore i organizuju javnu raspravu koja će se baviti ovim i sličnim pitanjima i da na taj način uključe gradjane u sam proces osmišljavanja i odlučivanja, jer zadatak lokalne samouprave jeste isključivo rad u javnom interesu i u skladu sa Zakonom.

Ukoliko se u ovom, i u bilo kom slučaju utvrdi greška u radu naše institucije ili organa, spremni smo da snosimo odgovornost.
Uvjereni smo, ipak, da najveći broj naših gradjana prepoznaje napor, trud i viziju koju ulažemo u uljepšavanje našeg grada i stvaranje ambijentalnih prostora koji kvalitet života i boravka u njemu podižu na jedan novi, viši nivo", piše u saopštenju Opšine Budva