29-06-2020

Saradnja radosti u budvanskom Crvenom krstu

Da nas je aktuelni virus Covid-19 dodatno aktivirao te otvorio prozore naše humanosti tokom proteklih mjeseci svjedoče razne donacije o kojima smo i pisali, ali tužna istina je svakodnevni podsjetnik na "virus siromaštva", sa kojim se svakodnevno bore u budvanskom Crvenom krstu, a protekle nedjelje tu borbu je potpomogao konvoj solidarnosti i humanosti Njemačke vlade i HELP-a, u vidu 40 paketa za bebe do 24 mjeseca.



"Sve vrijeme, bez obzira na radost trenutka koja nas je obuzela proglasom o kraju epidimije korona virusa u Crnoj Gori, nije nas napuštao osjećaj suočavanja sa stvarnošću, a u stvarnosti su ostali pokazatelji govorili u korist povećavanja porodica koje je obuhvatio novi virus, virus siromaštva", kazala je za portal RTV Budva direktorka i koordinatorka budvanskog Crvenog krsta, Milica Vučinić.

Kako je ona navela, suočavanje sa stvarnim životom, sa odgovornostima i osjećanjima koje obuhvataju, je jedna teška ali nadasve časna, poštena i beskompromisna priča. Priča koja svakodnevno kuca na vrata raznih institucija i organizacija sa molbom da se pomogne ljudima kojima su crvenokrstaši najčešće prva adresa za obraćanje.



Da nije sve samo pisanje molbi i zahtjeva za humanitarnu pomoć, osim poslovne korespodencije, pokazuju i mnogobrojni dodatni poslovi poput preciznog broja osoba sa brojem članova porodice, godištem i tome slično, a nakon što donator uputi donaciju, potrebni su i podaci o izvršenoj donaciji, kome, kada i gdje.

"Ali, nemjerljiv je osjećaj truda i rada sa osjećajem zadovoljstva i sreće kojim se zatvara krug", poručuje Vučinić.


"Saradnjom sa HELP-om, odnosno Vladom Njemačke, zatvorili smo dva kruga. Prvi donacijom od 100 paketa hrane i 100 paketa higijenskih proizvoda, a drugi sa 40 paketa za bebe do 24 mjeseca. Onoliko koliko su mogli, onoliko koliko su svjesni sadašnjeg trenutka besparice i beznađa malog čovjeka. Dovoljno za osmjeh i radost, a priznaćete, teško se podnosi osuđenost na uvijek istu priču", zaključuje Vučinić.