19-09-2023

Sastanak Kovač - Satertvejt: Jačati nezavisnost pravosuđa

Ministar pravde Marko Kovač ugostio je danas Specijalnu izvjestiteljku Ujedinjenih nacija o nezavisnosti sudija i advokata, Margaret Satertvejt, koja je od danas u službenoj posjeti Crnoj Gori.


Foto: Ministarstvo pravde

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Satertvejt je istakla da prepoznaje posvećenost Vlade Crne Gore u jačanju vladavine prava i istrajnost u sprovođenju reformi u pravosuđu.

"U fokusu interesovanja Specijalne izvjestiteljke bile su tri ključne oblasti: nezavisnost pravosuđa, etička i disciplinska odgovornost i prevencija korupcije u pravosuđu, kao i pravo na pristup pravdi. Ministar Kovač je upoznao Satertvajt sa strateškim i normativnim aktivnostima koje Ministarstvo pravde preduzima na polju jačanja nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, kao i preduzetim koracima kada je riječ o bezbjednosti i pravosudnoj infrastrukturi, kako bi se ovo pitanje riješilo sistemski i dugoročno. Sastanku su prisustvovali i Momir Jauković, Generalni direktor Diretkorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Anjet Lanting, savjetnica za ljudska prava u Kancelariji UN u Podgorici, Stefano Sensi, službenik za ljudska prava u Kancelariji Visokog komesara za ljudska prava i Katarina Sidov, asistentkinja Specijalne izvjestiteljke", navodi se u saopštenju Ministarstva.


(Portal RTCG)