20-03-2016

Sat za planetu - ušteđeno 0,6 odsto struje

U Crnoj Gori je tokom Sata za planetu zemlju ušteđeno 0,6 odsto elektične enrgije, sapšteno je iz nevladine organizacije Grin houm.

Sat za planetu - ušteđeno 0,6 odsto struje | Radio Televizija Budva

Sat za planetu Zemlju je globalni događaj koji od 2007., svake godine, posljednje subote u martu, organizuje Svjetski fond za prirodu, pozivanjem pojedinaca, organizacija, institucija i kompanija širom svijeta na gašenje nepotrebnih svjetala i električnih uređaja na jedan sat.

Iz Grin houma saopšteno je da je u subotu, u kulturnom centru Gavroche, održan sedmi Sat za Planetu u Crnoj Gori i da je nakon gašenja svjetla u 20 sat i 30 minuta, organizovan performans sa svijećama i poslata poruku - da se mora racionalizovati potrošnju prirodnih resursa i promijeniti loše navike, u cilju očuvanja planete i životne sredine.

"Pored glavnog grada, pridružili su nam se i Ulcinj, Bar, Tivat, Herceg Novi, Petrovac, Budva,Cetinje, Berane, Mojkovac, Pljevlja i Kolašin, koji su svjetla izgasili na glavnim gradskim trgovima, šetališnim zonama i bulevarima i time pokazali da i mala Crna Gora može aktivno učestvovati u ublažavanju klimatskih promjena", kaže se u saopštenju Grin houma.

Navodi se da je Crnogorski elektroprenosni sistem je i ove godine pratio potrošnju energije u vrijeme gašenja svjetla u Crnoj Gori.

Kako su objasnili najveće uštede u potrošnji su postignute u Danilovgradu blizu deset odsto i Podgorici oko šest, dok su na nivou cijele zemlje postignute uštede od 0,6 odsti.

Navodi se da su se pored gašenja svjetla na mostu Milenijum, kampanji pridružili gašenjem svjetala u svojim poslovnim prostorima i UNIQA osiguranje, The Capital Plaza, Telekom, Telenor, M tel, Merkator, Mall of Montenegro i hotel Ramada", kaže se u saopštenju.

"Želimo da se zahvalimo Glavnom gradu i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i svim državnim i privatnim subjektima koji su pomogli da se ova kampanja realizuje", kaže se u saopštenju.