09-03-2020

Savjeti protiv korona virusa koje treba ignorisati

Za korona virus koji se proširio na većinu zemalja širom svijeta još nema lijeka, ali to ne sprječava pojavljivanje ogromnog broja zdravstvenih savjeta od kojih su neki beskorisni ali relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni prenosi portal Beta.rs.

Savjeti protiv korona virusa koje treba ignorisati | Radio Televizija Budva

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) prenosi neke od najrasprostranjenijih savjeta koji se dijele na društvenim mrežama i šta nauka kaže o tome.

Bijeli luk je očekivano sredstvo broj jedan po djelotvornosti u borbi protiv korona virusa jer sprečava infekciju, naravno ako je vjerovati postovima na društvenoj mreži Facebook.

Svjetska zdravstvena organizacija SZO (SZO) kaže da i ako je to "zdrava hrana koja može da ima neka antibakterijska svojstva", nema dokaza da bijeli luk može da zaštiti ljude od novog korona virusa.

U većini slučajeva ovakva vrsta "lijekova" nije štetna, ali može da bude ako ne slijedite medicinske savjete koji su zasnovani na dokazima, navodi BBC.

Tako je kineski dnevni list Saut Čajna Morning Post (The South China Morning Post) objavio priču o ženi koja je završila u bolnici zbog teško upaljenog grla nakon konzumiranja 1,5 kilograma bijelog luka.

Znamo da su generalno voće, povrće i voda dobri za očuvanje zdravlja, međutim, ne postoje dokazi da će pomoći u borbi protiv korona virusa.

Jutjuber Džordan Sater koji ima hiljade pratilaca na različitim platformama, tvrdi da "čudo mineralni dodatak", poznat kao MMS, koji sadrži hlor dioskid sredstvo za izbeljivanje, može da "izbrše" korona virus.

Sater i drugi su promovisali ovu supstancu i prije izbijanja korona virusa, a u januaru je objavio da "hlor dioksid (MMS) nije samo efikasan ubica ćelija raka, već može da ubije i korona virus".

Prošle godine je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila da je pijenje MMS-a opasno po zdravlje, kao i da "nije upoznata ni sa jednim istraživanjem koje bi pokazalo da je ovaj proizvod siguran ili efikasan u liječenju bilo koje bolesti", već naprotiv da konzumiranje može izazvati mučninu, povraćanje, proliv i simptome jake dehidracije.

Zdravstvene vlasti u drugim zemljama takođe su izdale isto upozorenje.

Treće najrasprostranjenije sredstvo na društvenim mrežama u borbi protiv korona virusa je sredstvo za pranje ruku napravljeno kod kuće.

Bilo je mnogo izvještaja o nestašici gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa.

Kako su se u Italiji pojavili izveštaji o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama.

Međutim, naučnici su istakli da su gelovi napravljeni po tim receptima pogodni za dezinfekciju površina, ali ne i za upotrebu na koži.

Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nježnijim na koži, pored sadržaja 60-70 odsto alkohola.

Profesorka Sali Blumfild, sa Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne vjeruje da se može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće jer čak i vodka sadrži samo 40 odsto alkohola.

"Piti srebro takodje je efikasno u borbi protiv korona virusa", ako je vjerovati pojedinim američkim emisijama.

Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u tečnosti koje, kako je tvrdio gost jedne emisije, ubija neke sojeve korona virusa u roku od 12 sati, priznajući ipak da još nije testiran na Covid-19.

Ideja da bi on mogao biti efikasan tretman korona virusa široko je podijeljena na Fejsbuku, posebno od grupa "lekarske slobode" koje imaju velike rezerve prema savjetima koje daje zvanična medicina.

Dok zagovornici koloidnog srebra tvrde da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, da djeluje kao antiseptik i pomaže imunološkom sistemu, američke zdravstvene vlasti kažu da nema dokaza da je ova vrsta srebra efikasna za bilo koje zdravstveno stanje.

Što je još važnije, može da izazove ozbiljne neželjene efekte, uključujući oštećenje bubrega.

Kažu da, za razliku od gvožđa ili cinka, srebro nije metal koji ima bilo kakvu funkciju u ljudskom tijelu.

Jedan post, kopiran i zalijepljen sa više Fejsbuk naloga, citira "japanskog lekara" koji preporučuje da pijete vodu svakih 15 minuta kako biste isprali svaki virus koji bi mogao da udje u usta. Verzija posta na arapskom jeziku dijeljena je više od 250.000 puta.

Profesor Blumfild kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će ovo pomoći, jer virusi iz vazduha ulaze u tijelo preko disajnih puteva kada dišete.

"Utoplite se i izbjegavajte sladoled", takodje je čest savjet na društvenim mrežama.

Brojni savjeti sugerišu da toplota ubija virus, od preporuke za konzumiranje tople vode do tople kupke ili korišćenja fenova.

Jedan post koji su kopirali i zalijepili na desetine korisnika društvenih mreža u različitim zemljama i lažno se pripisuje Unicefu tvrdi da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kažu da treba izbjegavati sladoled.

Šarlot Gornicka, koja radi u Unicefu upravo baveći se dezinformacijama, demantovala je navode sa društvenih mreža da je preporuka te organizacije za izbjegavanje sladoloeda i druge hladne hrane i da to ima veze sa korona virusom.

Znamo da virus gripa tokom ljeta ne preživljava van tijela, ali još ne znamo kako toplota utiče na korona virus.

Pokušaj zagrijavanja tijela ili izlaganje suncu nema nikakav efekat, jer kada se virus nadje u našem tijelu, ne postoji način da se ubije već tijelo mora samo da se bori sa njim, kaže profesorka Blumfild.

Ona dodaje da su za aktivno ubijanje virusa van tijela potrebne temperature od oko 60 stepeni što je daleko veća temperatura od bilo kojeg kupatila ili saune.