09-01-2019

Savjeti za borbu protiv prehlade

Sezona je gripe i prehlade, a svake godine se javljaju novi virusi na koje nismo otporni. To znači da je moguće zadobiti virus gripe, bez obzira što smo tek preboljeli prehladu ili obrnuto.

Savjeti za borbu protiv prehlade | Radio Televizija Budva

Ponovo počinje dio godine u kojem se borimo protiv šmrcanja i bolnog grla, ali možda uz malu pomoć kućne medicine možete lakše prebroditi takve neugodne trenutke.

Možda ćete pomisliti na holivudske filmove, a možda i na penzionere, ali inhaliranjem eteričnih ulja eukaliptusa i nane pročistićete svoje začepljene disajne puteve. Štaviše, postoji šansa da ubrzate oporavak od prehlade.

Sve što vam treba je vruća voda u koju ćete dodati spomenuta eterična ulja. Dovoljno je svega nekoliko kapljica. Pokrijte posudu i svoju glavu peškirom i jednostavno dišite.

Ako zbog nekog razloga nemate posudu u kojoj možete zagrijati vodu ili u koju biste je mogli sipati, postoji lako rješenje za to – natopite peškir do kog vam nije stalo eteričnim uljem i stavite ga u kadu prije tuširanja. A para će učiniti svoje.

Začinite hranu
Neki začini pomažu kod prehlade i gripa. Na primjer, luk i kurkuma. Luk će osnažiti organizam u borbi protiv mikroba, a indijski šafran, npr., će smanjiti bilo kakvu upalu koju imate.

Džepni inhalator
Ako baš morate napuštati dom, ponesite mali džepni inhalator kućne izrade. Jednostavno, sipajte u bočicu eterično ulje australijskog čajevca (Melaleuca alternifolia). Otvorite je i malo udišite taj miris kad vam nos postane previše začepljen.

Med
Naravno, svi znamo da je dobro jesti med kad smo bolesni (a i kad nismo), ali on može poslužiti i umjesto šećera i tako poboljšati ukus niza namirnica koje bi nam zbog bolesti inače bile bezukusne. Med nije dobro staviti u tek skuvani čaj jer će vrućina djelimično poništiti njegova ljekovita svojstva.

Povećajte vlagu u stanu
Razne prehlade i vrste gripa naročito dobro uspjevaju zimi zbog suvog vazduha u prostorijama u kojima boravimo. Nabavite nešto čime ćete povećati vlagu u stanu ili sami napravite ovlaživač vazduha.