11-07-2023

Šćepanović: Rad turističke inspekcije u Budvi intenziviran

Na dan 7. jul 2023. godine u sektor za turizam Sekretarijata za privredu Opštine Budva podnijeto je 560 zahtijeva za dobijanje dozvole za ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu. Procedura za legalizaciju smještaja veoma je jednostavna, a na načelnik pomenutog sektora Đorđije Šćepanović poziva sve sugrađane koji se bave izdavanjem smještajnih jedinica da uđu u legalne tokove poslovanja, kako bi izbjegli veoma visoke kazne. Aktivna je na terenu turistička inspekcija koja je u proteklih mjesec dana izrekla kazne u iznosu od 15 hiljada eura.

Šćepanović: Rad turističke inspekcije u Budvi intenziviran | Radio Televizija Budva


Foto: Katya Rainbow

U prvih šest mjeseci tekuće godine zaključno sa 7. julom podnijeto je 560 zahtijeva za dobijanje dozvole za ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu. Od tog broja riješeno je 550, što čini 7.400 kategorisanih ležaja, dok su ostali u proceduri rješavanja.

"Radili smo uporedne pokazatelje za ovaj period, što se tiče 2021. godine to je za nekih 10 odsto više nego u istom periodu 2022. godine i na 20 odsto više u 2023. godinu. Pričam o broju predatih zahtjeva, tačnije o broju prijavljenih smještajnih kapaciteta. Svaki put napominjem da na 07.07. imamo ukupno izdatih 3.100 odobrenja ili oko 35 hiljada kategorisanih ležajeva. To je promjenljivo, jer neka odobrenja ističu, neka se izdaju", kazao je za Polis Šćepanović.


Foto: Printscreen

U proteklih mjesec dana na terenu je turistička inspekcija koju čine dva inspektora i jedan nadzornik, a njihov rad je posljednjih dana značajno intenziviran. Podaci govore da je u naznačenom periodu obavljeno oko 170 kontrola, te izrečeno 13 prekršajnih naloga, tj. kazni u visini od ukupno 15 hiljada eura.

"Na terenu je počela ekipa od 12 ili 13 ekipa, koje su počele kontrolu boravišne takse, na potezu od Lastve do Buljarice, tako da smo počeli sa intenzivnijom kontrolom i nadam se da sugrađani neće ići u sivu zonu", kazao je on.

Prije represivnih mjera inspekcija nastupa sa upozorenjem, a Šćepanović ističe da se među izdavaocima budi svijest da je sa godinama sve veći broj onih koji legalizuju svoj smještaj. Prema njegovim riječima kaznena politika je oštra.

"Pojednostavili smo maksimalno proceduru za dobijanje odobrenja, tako da, ne vidim ni jedan razlog da neko ne bi došao u Opštinu i prijavio smještaj, ako se već bavi time", kazao je on.

Šćepanović zaključuje da je procedura za dobijanje odobrenja za obavljenje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu veoma jednostavna. On poziva sugrađane da se informišu na šalterima 13. i 14. Građanskog biroa Budva, u kancelariji broj 26 sektora za turizam ili putem web sajta Opštine Budve www.opština budva.me.

D.Č.