29-10-2018

Sedam uzroka koji dovode do plakanja kod beba

U nastavku predstavljamo sedam mogućih uzroka koji dovode do pojave plača kod beba i koje je nužno otkloniti kako bi vaša mezimica ili mezimac bili sretni i zadovoljni.

Sedam uzroka koji dovode do plakanja kod beba | Radio Televizija Budva

Svakom roditelju neposredno nakon dobijanja prvog djeteta izuzetno je teško otkriti koji je pravi uzrok plakanja bebe, piše Emma's Diary.

S obzirom na to da beba nije u stanju govoriti ili jasno dati do znanja roditeljima zašto plače, majke i očevi su prepušteni sami sebi kada je riječ o procjeni uzroka ovakvog stanja kod beba.

Glad

Ovo je jedan od najvjerovatnijih razloga zašto dolazi do plakanja djeteta, posebno tokom prvih nekoliko mjeseci. Stomak vaše bebe je mali tako da ne može primiti puno mlijeka, a to znači da će beba brzo postati gladna. Ponudite joj hranu kad plače i dozvolite joj da se hrani koliko god želi zbog toga što je to jedini način da vaše dijete utoli glad.

Neudobnost

Neke bebe su uznemirene kada im se mijenjaju pelene. Produženi kontakt s vlažnom ili prljavom pelenom može nadražiti kožu vaše bebe i izazvati osip pa je važno držati bebu čistom i suvom. Pokušajte promijeniti pelenu svoje bebe kada plače i provjerite da li joj gegice stvaraju neugodnost, čisto kako biste bili sigurni da li plače zbog neugodnosti.

Prevruće ili prehladno

Bebe nisu u stanju regulisati tjelesnu temperaturu na isti način na koji to mogu starija djeca i odrasli pa se uznemiruju kada postane previše vruće ili hladno.

Najbrži način da provjerite temperaturu bebe je dodirivanjem njenog stomaka ili stavljanjem dva prsta na zadnji dio njenog vrata kako biste osjetili toplotu kože. Nemojte se oslanjati na temperaturu njenih ruku ili nogu zbog toga što su ekstremiteti prirodno malo hladniji od njegovog tijela. Ako je koža vaše bebe neobično topla, uklonite suvišne komade odjeće.

Međutim, ako je dijete hladno i ako ruke i noge izgledaju modro, dodajte rukavice, čarapice, čizmice ili jednostavno dekicu kako biste utoplili dijete. Ako ste vani, šešir će spriječiti gubitak toplote kroz kožu glave, ali nikad ne biste trebali koristiti šešir u zatvorenom prostoru.

Umor

Ponekad su bebe prekomjerno stimulisane, što im otežava da se smire kada bi trebale zaspati. Ako vaše dijete izgleda umorno, ali ipak ne spava, pokušajte ga smiriti tako što ćete ga udaljiti od bilo kakvog izvora buke, jakih svjetala i puno ljudi. Bitno je kazati kako bi dijete moglo plakati neko vrijeme, ali mirno okruženje bi ga na kraju trebalo uspavati.

Nesigurnost

Bebama je često potreban blizak fizički kontakt pa ako vaša beba i dalje plače nakon što ste je nahranili i promijenili joj pelene, vjerovatno je da joj i dalje treba sigurnost roditeljskih ruku.

Bolest

Postoji mnogo razloga zbog kojih se vaša beba može loše osjećati. Akutna oboljenja, kao što je prehlada, najčešće su očigledna, dok primjerice bol u stomaku nije tako uočljiva. Rijetko, prekomjerno plakanje može biti znak ozbiljne bolesti pa ako ste zabrinuti da vaša beba nije dobro, uvijek posjetite pedijatra.

Grčevi u stomaku

Glavni simptom grčeva u stomaku je neprekidno plakanje duže vremena. Plakanje se može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali je obično intenzivnije u večernjim satima. Pojava grčeva u stomaku bebe najčešće se javlja do navršavanja četvrtog mjeseca života i najčešće nije opasna. Međutim, napadi neprekidnog plakanja mogu izazvati pritisak na vas i vašu porodicu, tako da se ne ustručavajte pitati ljekara za pomoć.