08-04-2020

Šehović: Sadržaji UčiDoma od danas na mobilnoj aplikaciji

Sadržaji UčiDoma od danas su dostupni na mobilnoj aplikaciji za sve operativne sisteme, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović, navodeći da će na taj način značajno biti olakšan pristup učenju na daljinu.


Foto: Gov.me

Šehović je rekao da najnoviji podaci, pokazuju ogromno interesovanje za UčiDoma sadržaje.

"Prema reprezentativnom istraživanju IPSOS-a više od dvije trećina građana je makar jednom pogledalo UčiDoma sadržaje, preko 80 odsto njih je zadovoljno, a UčiDoma YouTube kanal je za dvije nedjelje imao 800 hiljada", kazao je Šehović na prezentaciji Aplikacije i planova za razvoj koncepta učenja na daljinu.

On je naveo da je Ministarstvo prosvjete u procesu izrade projekta za Centralnoevropsku inicijativu.

"Cilj je da se u sajt UčiDoma integrišu rješenja koja podrazumijevaju interakciju nastavnika sa učenicima. Ukoliko Projekat bude odobren, već u narednim danima imaćemo jednu potpuno inoviranu platformu, koja je ogroman skok u odnosu na postojeće rješenje", rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, sajt UčiDoma do sada je imao blizu 200 hiljada posjeta od 66 hiljada korisnika, dok je YouTube kanal imao 800 hiljada pregleda za dvije sedmice.

"UčiDoma sadržaje na drugom kanalu TVCG samo prvog dana pogledalo 103 hiljade građana, a kanali UčiDoma 1 i 2 takođe su bili u vrhu gledanosti. Gledanost je u danima nakon toga ostala na izuzetno visokom nivou - u prosjeku oko 80 hiljada gledalaca”, naveo je Šehović.

On smatra da je prosvjeta kroz UčiDoma pokazala da nije tromi mehanizam koji ima višak vremena, a manjak odgovornosti.

"Prosvjeta se pokazala kao, iako veliki, istovremeno vrlo fleksibilan sistem, koji ima toliko volje i znanja da može ne samo da bude sudionik promjena, već i jedna od ključnih pokretačnih snaga. Dakle: ne ministar prosvjete, ne Ministarstvo, već kompletan sistem” rekao je Šehović.

On je dodao da ih kriza “gurnula” nepripremljene u tu priču, ali je da je početni strah prevladan voljom za opšti interes.

"Tako smo iz nečeg lošeg dobili dobro. Dobili projekat koji će, bez sumnje, u izmijenjenom obliku nastaviti da živi i bude značajna podrška obrazovnom sistemu", smatra Šehović.

Nenad Novović, direktor agencije Amplitudo koja je radila sajt i aplikaciju UčiDoma, rekao je da je ta aplikacija jednostavna, praktična i dostupna Play i App store-u.

"No, ono što je još važnije istaći, jeste da je naša kompanija, koja se bavi kreiranjem digitalnih proizvoda, našla pravi način da svoje resurse, kreativnost i kapacitete usmjeri ka društveno-odgovornom poslovanju. Jer stabilnost sistema počiva uvijek na pojedincu“, ocijenio je Novović.

Novović je rekao da kao što djeca uz sjajne prosvjetne radnike uče doma uz TV, sajt i aplikaciju, da i crnogorsko društvo ovih sedmica uči jednu veliku lekciju o zajedništvu.

On je kazao da svaki član njihovog tima radi danononćno kako bi sistem funkcionisao, a svi objektivni nedostaci bili u realnom vremenu otklonjeni.

"Saradnja sa Ministarstvom prosvjete je pravi primjer uspješne, dvosmjerne komunikacije. I, kako će se platforma UčiDoma nadograđivati u pravcu virtuelne učionice, vjerujem da ćemo na kraju imati proizvod koji će biti održiv i kad sve ovo prođe”, zaključio je Novović.


Izvor: Mina