20-09-2016

Šehović: Uspostavićemo pravedniji i solidarniji poreski sistem

Šehović: Uspostavićemo pravedniji i solidarniji poreski sistem | Radio Televizija Budva

"Nakon ostvarenja velikih istorijskih ciljeva – obnove nezavisnosti i sada već izvjesnog članstva u evroatlantskoj pordici, našim građanima nudimo našu jasnu viziju oko koje treba da se okupimo, nudimo partnerstvo za treći veliki cilj – Partnerstvo za snažan ekonomski razvoj. Sve konkretne mjere koje u tom smislu treba da preduzmemo su sadržane u našem izbornom programu koji smo nazvali Dosljedno za nova radna mjesta, za pravedno i solidarno društvo, za više šansi za mlade ljude, koje ćemo narednih dana detaljno predstaviti crnogorskoj javnosti.

Realizacijom takvog našeg izbornog programa znači da privredni rast u Crnoj Gori neće biti ispod 4%, da će biti novih kvalitetnih radnih mjesta, da će se otvoriti perspektiva za mlade ljude koji su naš najveći potencijal, ali i da ćemo izgraditi pravednije i solidarnije društvo.

S obzirom da ćemo zbog snažnijeg privrednog rasta u narednom periodu više da stvaramo, reformom poreskog sistema koju predlažemo, želimo da stvorimo ambijent za pošteniju i pravedniju raspodjelu stvorenog.

Šta konkretno reforma poreskog sistema podrazumijeva?

Podrazumijeva poreski sistem koji će biti koncipiran tako da očuva konkurentnost naše ekonomije, ali i da:
 rastereti građane i preduzetnike,
 plaćanje poreza bude u skladu sa ekonomskom snagom poreskog obveznika
 oni koji zarađuju manje plaćaju manji porez,
 poreska politika neće biti razlog za produbljivanje, nego za smanjivanje raslojavanja u društvu.

Sve to se obezbjeđuje primjenom progresivnog oporezivanja dohotka i imovine.

U prvoj godini mandata ćemo promijeniti način oporezivanja dohotka i imovine.

Smanjićemo stopu poreza na dohodak građanima za sva ispodprosječna primanja za 20%, a povećati za iznadprosječna primanja za 10%, i uvešćemo takozvani neoporezivi dio dohotka. To će za rezultat imati pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka, tako da će porast svih ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori već u prvoj godini mandata biti oko 10%.

Kad je riječ o porezima na imovinu, uvešćemo pravednije oporezivanje nekretnina na način što ćemo smanjiti poresku stopu za manje vrijedne nepokretnosti, a povećaćemo poresku stopu za vrijednije nepokretnosti, što će dodatno rasteretiti naše siromašnije građane a povećati prihode jedinicama lokalnih samouprava.

U drugoj godini mandata ćemo opštu stopu PDV-a smanjiti na 17%, i redefinisaćemo dobra i usluge koja se oporezuju sniženom stopom, kako bismo smanjili ulazne troškove i povećali konkurentnost malih i srednjih preduzetnika i porodičnih firmi, posebno onih koji se bave poljoprivredom.

U konačnom, u prve dvije godine ćemo uvesti elektronsku fiskalizaciju u Crnoj Gori, koja podrazumijeva da se svi fiskalni računi objavljuju na Internetu, budući da je postojeći model koji se zasniva na registar kasama prevaziđen. Samo po tom osnovu će se u budžet sliti između 10 i 15 miliona eura.

Kao što smo i kazali, opredijelili smo se za samostalan nastup zato što smatramo da imamo superioran izborni program. Reforma poreske politike na kojoj ćemo dosljedno insistirati je samo jedan dio tog programa. Zato ćemo nakon izbora sa potencijalnim koalicionim partnerima pregovarati isključivo o programu, a ne o foteljama.

Svi oni koji sa nama dijele osnovne programske principe multietničke, građanske i evroatlantske Crne Gore mogu biti postizborni koalicioni partneri. Naravno pod uslovom da prihvate ključne elemente iz našeg ekonomskog programa Dosljedno za nova radna mjesta, pravedno i solidarno društvo i više šansi za mlade ljude, čiji je sastavni dio i reforma poreskog sistema koju smo danas predstavili", navodi se u saopštenju koje potpisuje dr Damir Šehović, potpredsjednik SD-a i kandidat za poslanika u Skupštini Crne Gore.