12-11-2019

Sekulić: Crna Gora već uradila skoro sve što predviđa "Mali Šengen"

Crna Gora je, u okviru međunarodnih organizacija i inicijativa, već uradla skoro sve što predviđa "Mali Šengen", kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, dodajući da razumije potrebu onih koji su jedni drugima postavljali barijere da izađu sa novom inicijativom.

Sekulić: Crna Gora već uradila skoro sve što predviđa

foto: portalanalitika


"U tom papiru nema ništa novo što mi do sad već nijesmo imali u različitim deklaracijama i sporazumima", kazala je Sekulić Televiziji Crne Gore.

Kako je navela, Crna Gora kao članica CEFTA-e nema otvorena pitanja ni sa jednom zemljom regiona, posebno ne se zemljama koje su inicijatori te inicijative, što nije slučaj sa njima međusobno.

„Tako da je potpuno jasno da je Crna Gora već otvorila svoje granice“, rekla je Sekulić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora ispunila sve preporuke Berlinske inicijative, da građani Crne Gore već putuju koristeći kao dokument ličnu kartu u sve države regiona, osim u Hrvatsku.

"Nema tu ništa novo što mi već nijesmo uradili. Ja sam danas konsultovala kolege i pitala kako izgleda provjera toga akcionog plana. Oni su mi sa strane napisali: CEFTA, mjera ta i ta – realizovana, Berlinska inicijativa, mjera ta i ta – realizovana", navela je Sekulić.

Ona je ocijenila da bi eventualno priključenje Crne Gore toj inicijativi predstavljalo samo trošenje energije na nešto što je već urađeno.

"Razumijem inicijatore, to su zemlje kojima je zbog različitih trgovačkih barijera koje su postavljale jedne drugima, možda potrebna nova inicijativa kako bi opet iznova obećali da će raditi ono što smo mi već odavno uradili", zaključila je Sekulić.