10-11-2019

Sekulić: Razmišljamo o zabrani rada nedjeljom benzinskim pumpama, osim na magistralnim i regionalnim putevima

Ukoliko praksa prodaje prehrambenih proizvoda na benzinskim pumpama postane praksa usljed zabrane rada nedjeljom u marketima, moguće je smanjivanje izuzeća u smislu da se rad tim danom dozvoli samo pumpama na magistralnim i regionalnim pumpama.

Sekulić: Razmišljamo o zabrani rada nedjeljom benzinskim pumpama, osim na magistralnim i regionalnim putevima | Radio Televizija Budva

To je večeras najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nakon sastanka u Privrednoj komori, gdje su se trgovci žalili da, nakon tri neradne nedjelje, benzinske pumpe koriste novo zakonsko rješenje i u svojim objektima prodaju ulje, šećeš. brašno, makarone i ostale namirnice neprikladne za tu vrstu prodajnih objekata.

“Trgovci su od nas tražili da zabranimo takvo ponašanje benzinskih pumpi”, rekla je Sekulić u intervjuu na RTCG. “Stav Ministarstva je da takvo ponašanje nije nezakonito i da je na nivou slučaja, ali ako takvo ponašanje postane praksa, bićemo prinuđeni da donosimo mjeru smanjenja izuzeća na način da dozvolimo rad nedjeljom samo benzinskim pumpama na magistralnim i regionalnim putevima, kako ne bi zloupotrebljavali zakon.”

Ona je kazala da pumpe zakonito prodaju prehrambene proizove, ali da to nije u redu.

“Moramo pratiti šta će se dalje dešavati i nadati se da će potrošači svojim ponašanjem pokazati da ne moraju ići nedjeljom na benzinske pumpe da trguju, već će to raditi ostalim danima. Ne smijemo staviti ostale trgovce u neravnopravan položaj”, dodala je Sekulić.

Ministarka je očigledno priznala da obavezna neradna nedjelja nije isplanirana kako treba, pa je precizirala da je ta stavka u Zakonu o unutrašnjoj trgovini privremena, dok Zakon o radu konačno ne definiše obavezan slobodan dan.

Ona je navela da je obavezna neradna nedjelja u trgovini “jedna od svijetlih tačaka Ministarstva”, jer je u trgovini trenutno 37.000 zaposlenih, od čega su 80% žene.

“Zahvaljujući ovom rješenju, veliki broj zaposlenih odmara kao nekada u starom sistemu, kada je čak i rad subotom bio ograničen”, kazala je Sekulić.

Izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojom je nedjelja definisan kao neradan dan za trgovce, sa izuzecima, stupio je na snagu 14. oktobra a prva neradna nedjelja bila je 20. oktobra. Već tog dana brojne benzinske pumpe, izuzete iz ovog rješenja, iskoristile su svoje prostore da svoj asortiman upotpune mnogim onim proizvodima koji tog dana potrošačima nijesu bili dostupni zbog zatvorenih marketa.

Trgovci su se odmah pobunili a neradna nedjelja je “završila” na Ustavnom sudu, koji bi trebalo da odluči po žalbi Unije poslodavaca da li je ovo rješenje Vlade ustavno i zakonito.