14-01-2021

Signal: Sve što treba da znate o novom hitu među aplikacijama za poruke

Vocapovi (WhatsApp) rivali dobili su ogroman podsticaj nakon što je aplikacija za razmjenu poruka najavila da uvodi nova pravila koja korisnike prisiljavaju na to da dijele podatke sa matičnom kompanijom Facebook.


Foto: Ilustracija

Prihvatanjem novog ugovora korisnici Vocapa će Fejsbuku pružiti veliki broj ovlašćenja koje ne idu baš uz aplikaciju za enkriptovanu razmjenu poruka poput brojeva telefona i lokacije. Korisnici koji do 8. februara ne prihvate nova pravila izgubiće svoj nalog na Vocapu.

Vocap je zbog zabrinutosti tada pojasnio da ovo utiče na korisnike samo izvan Evropske unije i Velike Britanije i rekao da promjena „ni na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka sa prijateljima ili porodicom“.

Podaci kompanije za analizu aplikacija Senzor Tauer pokazuju da je Signal, suparnička aplikacija za slanje šifrovanih poruka, zabilježio ogroman porast broja korisnika nakon najave Vocapa.

„Od 6. januara do 10. januara, Signal je globalno zabilježio oko 7,5 miliona preuzimanja širom Epl i Gugl prodavnice aplikacija“, rekao je predstavnik Senzor Tauera. Ovo predstavlja porast od čak 4.200% u odnosu na prethodnu nedjelju.

Signal je dobio značajan publicitet nakon najave Vocapa, a javne ličnosti, uključujući Ilona Maska podržali su ovu aplikaciju. Mask je na Tviteru preporučio korisnicima da korite Signal, što je imalo neočekivani neželjeni efekat skoka akcija pogrešne kompanije Signal Advans za 11.700%.

Usluga šifrovanih poruka Telegram zabilježila je još veći rast broja korisnika. U istom vremenskom periodu Telegram je dobio 9 miliona novih korisnika, što je 91% više u odnosu na prethodnu nedjelju.

I za Signal i za Telegram tržište sa najvećim rastom bila je Indija. Signal je zabilježio 2,3 miliona preuzimanja u Indiji – više od 30% od ukupnog broja novih preuzimanja. Aplikaciju Telegram je u Indiji preuzeta 1,5 miliona puta što je 16% svih preuzimanja.

Za Signal je drugo po veličini tržište bilo SAD, gde su ga korisnici instalirali oko milion puta.

Vocap se od srijede trudi da ublaži zabrinutost javnosti zbog mogućeg kršenja privatnosti. „Želimo da se pozabavimo nekim glasinama i da budemo 100% jasni da nastavljamo da štitimo vaše privatne poruke šifrovanjem poruka od početka do kraja“, saopštila je kompanija u ponedeljak.

„Želimo da budemo jasni da ažuriranje uslova korišćenjani na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka sa prijateljima ili porodicom. Umjesto toga, ovo ažuriranje uključuje promjene u vezi sa porukama preduzeća na Vocapu, što je neobavezno, i pruža dalju transparentnost o tome kako prikupljamo i koristimo podatke“, dodaje se u saopštenju.

Šta je Signal?

Signal je najčešći izbor svih koji žele maksimalnu bezbjednost. To je neprofitna, open-source platforma, koja se smatra bezbjednijom od većine ostalih sistema za razmjenu poruka.

Svi razgovori su potpuno enkriptovani automatski, kao i meta podaci vaših poruka, što znači da čak i organi koji imaju pristup nalogu, ne mogu dobiti listu kontakata sa vašeg uređaja, niti mogu vidjeti s kim i kada razgovarate. Dakle, niko ne može vidjeti vaše poruke.

Poruke mogu biti podešene da se samounište i mogu se slati anonimno.

Možete da je koristite na Epl i Android pametnim telefonima i putem računara. Sve što vam treba je telefonski broj. Možete da šaljete SMS-ove, glasovne ili video pozive sa prijateljima, bilo pojedinačno ili u grupama, i koristite emodžije i stikere kao u drugim aplikacijama. Ali postoji jedna velika razlika: Signal je zapravo zaista bezbjedan.

Da li je Signal bezbjedan?

Komunikacije na Signalu su šifrovane od početka do kraja, što znači da samo ljudi u porukama mogu da vide sadržaj tih poruka – čak ni sama kompanija.

Osim što je sadržaj poruka šifrovan, možete podesiti da poruke nestaju nakon nekog vremena. Osim toga, Signal praktično ne prikuplja podatke o svojim korisnicima. Jedinu informaciju koju date aplikaciji je vaš telefonski broj, a kompanija čak radi na načinu da to odvoji od korišćenja Signala stvaranjem šifrovanih servera za kontakt. Ako policija „pokuca na vrata Signala“ radi podataka o korisnicima neće imati šta da nađu.

Jedan od razloga što ne prikuplja podatke je taj što je Signal neprofitna organizacija, a ne profitna kompanija. Nema oglašavanje, pa nema ni razlog za praćenje korisnika. Umjesto toga, finansira se kroz donacije i privatne investicije.

Iako je mala grupa aktivista za privatnost stvorila Signal 2013. godine, on je porastao posljednjih godina. Ono što je zanimljivo je da je osnivač Vocapa, Brajan Ekton, donirao je 2018. godine 50 miliona dolara za stvaranje fondacije Signal, koja sada vodi Signal. Ekton se ukrcao u misiju da napravi istinski privatnu uslugu za razmjenu poruka nakon što je Fejsbuk preuzeo Vocap, a Ekton je navodno napustio kompaniju usred sukoba sa Fejsbukom zbog narušavanja privatnosti Vocapa.

Izvor: BizLife/Investitor