11-04-2020

Simović: Nema vanrednog stanja, mjere ustavne

Sve mjere koje su preduzete bile su srazmjerne željenom cilju zaštiti zdravlja i života svih građana i utemeljene u Ustavu, zakonima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, kazao je u intervjuu za Dan predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela NKT za zarazne bolesti i vicepremijer Milutin Simović.

Simović: Nema vanrednog stanja, mjere ustavne | Radio Televizija Budva

Simović: Slijedimo predloge struke i nauke Simović: Slijedimo predloge struke i nauke
"Posebna vrijednost u našem zajedničkom radu je bila u doslednom poštovanju i slijeđenju predloga struke i nauke", naveo je Simović.

Imajući u vidu tok, razmjere i brzinu širenja pandemije, Vlada je, podsjeća Simović, formirala Nacionalno koordinaciono tijelo sastavljeno od predstavnika medicinske struke i brojnih državnih institucija nadležnih za zdravstvena, ekonomska, socijalna i bezbjednosna pitanja.

"Kako bismo odgovorili svim izazovima na efikasan i blagovremen način, formirano je i šest operativnih štabova, u kojima danonoćno radi preko 100 članova i koji koordiniraju rad sa desetinama hiljada ljudi na terenu. Ono što ohrabruje, ali i posebno obavezuje, jeste razumijevanje i podrška preko 90 odsto građana Vladi, Nacionalnom koordinacionom tijelu i donesenim mjerama", navodi Simović.

Kaže da smo i u ovoj situaciji svjedočili sporadičnim, ali grubim pokušajima politizovanja, podsticanja na nepoštovanje mjera, uz unošenje nacionalnih i drugih elemenata u njihovu realizaciju.

"Bilo je i grubih pokušaja ličnog diskreditovanja članova NKT-a. Nepodijeljeni stav svih nas je bio da se ne osvrćemo na to, da moramo dodatno podići lični prag tolerancije i svu svoju energiju usmjeriti na ono što je najbitnije očuvanje javnog zdravlja i života građana", naveo je Simović.

Prilikom predlaganja svih mjera koje su objavljene u naredbama Ministarstva zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje, uz uključenost brojnih institucija, striktno se, kako navodi Simović, vodilo računa da su sve mjere u potpunosti u skladu sa Ustavom Crne Gore i zakonskom regulativom i za koje nije bilo neophodno proglašenje vanrednog stanja.

"Dakle sve mjere koje su preduzete bile su srazmjerne željenom cilju – zaštiti zdravlja i života svih građana i utemeljene u Ustavu, zakonima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Posebna vrijednost u našem zajedničkom radu je bila u doslednom poštovanju i slijeđenju predloga struke i nauke", zaključio je Simović.

Izvor: RTCG