27-05-2021

Sindikat medija: Ubistvo Jovanovića tamna mrlja na obrazu države Crne Gore i nadležnih institucija

Iz Sindikata medija saopštili su da ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika lista „Dan” Duška Jovanovića tamna je mrlja na obrazu države Crne Gore i nadležnih institucija, koje ni nakon 17 godine nisu uspjele da u potpunosti rasvijetle najteži zločin u istoriji crnogorskog novinarstva.

Sindikat medija: Ubistvo Jovanovića tamna mrlja na obrazu države Crne Gore i nadležnih institucija | Radio Televizija Budva

Foto: sindikat medija CG

Kako su istakli iz Sindikata medija, nalogodavci i izvršioci ubistva Jovanovića i dalje ostaju nepoznati a sve je slabija nada da će ikada biti i otkriveni.

-I pored brojnih propusta, koje su priznali i sami nadležni, nije bilo ni profesionalnih sankcija za one koji su zakazali u istrazi slučaja koji, jednostavno, nije smio ostati neriješen zbog njegove težine i brutalnosti.

Iako je i stara vlast tvrdila, a i nova tvrdi, da postoji politička volja da se slučaj rasvijetli, protok vremena ne daje za pravo da se može očekivati tako nešto-navode u saopštenju.

Oni pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo i novi menadžment Uprave policije da ovaj slučaj ponovo stave u vrh prioriteta u svom radu, odnosno da rade na otkrivanju nalogodavaca i ubica kao da se zločin desio juče.

-Posebno je važno da se do kraja ispitaju saznanja koja je, kako je prošle godine saopštila sestra ubijenog Jovanovića, Danijela Pavićević, iznio bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović – da policija zna ko je bio u autu iz kog je pucano na Jovanovića ali da nema materijalne dokaze.

Takođe, potrebno je do kraja i nezavisno ispitati ko je sve napravio propuste koji su doveli do nerješavanja zločina, a što je prošle godine saopštio i tadašnji ministar pravde Zoran Pažin-dodaju u saopštenju.

Iz Sindikata smatraju da bi bilo djelotvorno da nova Vlada angažuje stranog eksperta koji bi sagledao šta je sve urađeno u istrazi ubistva.

-To je još prije tri godine predložila Komisija za istrage napada na novinare ali i pored obećanja bivše Vlade, to nije učinjeno.

Jasno je da dok ne bude u potpunosti riješeno ubistvo Jovanovića, sloboda medija u Crnoj Gori nikad neće biti dostignuta u cjelini niti će pravda biti zadovoljena, a upitno je i da li država koja ima težak balast neriješenog ubistva novinara može uopšte da se nada da će u skoroj budućnosti biti primljena u evropsku zajednicu demokratskih društava-zaključuju u saopštenju.