02-11-2020

Sindikat: U Crnoj Gori drastično raste broj umrlih od koronavirusa

Crna Gora je u protekla tri mjeseca imala je najveću stopu zaraženih koronom u Evropi, a samo u toj državi drastično raste i broj umrlih, kazali su iz Sindikata doktora medicine, navodeći da je smrtnost, u periodu od 6. oktobra do 1. novembra, porasla za čak 66,5 odsto.


Ilustracija, Foto: Unsplash

„U razmaku od 26 dana, u periodu od 6. oktobra do 1. novembra, za samo 26 dana, broj zaraženih na stopi od milion stanovnika u Crnoj Gori "skočio" je za 49 odsto“, saopštili su iz Sindikata.

Kako su naveli, u isto vrijeme i u ostatku Evrope raste broj inficiranih.

Sindikat doktora medicine je pripremio infografik koji pokazuje uporedne podatke o broju zaraženih, testiranih i umrlih u Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Tajvanu.

„Odabrali smo ove zemlje zbog njihovog različitog pristupa u borbi sa pandemijom sa ciljem poređenja rezultata svakog od tih pristupa“, kazali su iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, u Velikoj Britaniji je broj inficiranih porastao za 95 odsto, u Njemačkoj 75 odsto, Švedskoj 29 odsto, a na Tajvanu pet odsto.

„Međutim, samo u Crnoj Gori drastično raste i broj umrlih. Smrtnost u Crnoj Gori je u praćenom periodu porasla za čak 66,5 odsto“, istakli su iz Sindikata.

U Njemačkoj i Velikoj Britaniji je, kako su kazali, smrtnost oko deset odsto, u Švedskoj manje od jedan odsto, dok je na Tajvanu nula.

„Dok u Crnoj Gori rastu brojevi i zaraženih i umrlih, 50 odsto, odnosno 66,5 odsto, rast broja testiranih se zaustavlja na 25 odsto. U isto vrijeme, države u kojima je smrtnost višestruko manja i kreće se oko deset odsto, testiraju više od nas“, kaže se u saopštenju Sindikata.

Navodi se da je broj testiranih u Švedskoj povećan za 35 odsto, u Njemačkoj za 29 odsto, u Velikoj Britaniji za 28 odsto, a na Tajvanu za osam odsto.

Iz Sindikata su najavili da će u narednom periodu analizirati pristup svake od zemalja, kao i ključne stavke koje opredjeljuju strategiju neke zemlje u borbi protiv pandemije.

Oni su cijenili da je porast smrtnosti u Crnoj Gori za 66,5 odsto za samo 26 dana zabrinjavajući.

„U Njemačkoj i Velikoj britaniji smrtnost je oko deset odsto, uprkos rastu broja zaraženih. Porast broja testiranih ne prati zahtjeve koje pred nama stavlja epidemiološka situacija u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Infografik je, kako se navodi, nastao u okviru projekta "Razgovori u društvu- socijalni dijalog za bolju budućnost" koji Sindikat realizuje u partnerstvu sa Centrom za razvoj NVO i uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.


(MINA News)