06-09-2021

Sinoć izvedena pozorišna predstava ”Bedemi ćirilice”

Pretposljednje večeri petog književnog festivala Ćirilicom, sinoć je u crkvi Santa Marija in Punta, u budvanskom Starom gradu, izvedena pozorišna predstava "Bedemi ćirilice" po tekstu Vladimira Djrordjevića, a u režiji Milića Jovanovića.

Sinoć izvedena pozorišna predstava  ”Bedemi ćirilice” | Radio Televizija Budva

Aleksandar Jelenić, u ulozi Metodija odgovara na pitanje kakva je povratna informacija , jer mnogo podataka prosječni gledalac i ne zna o načinu i teškoćama stvaranja slovenskog pisma.

"Mi smo to shvatili tek kad smo počeli da radimo predstavu, jer mi prvi nismo znali mnoge detalje kojima se u školama po ovom pitanju ne pridaje dovoljno na značaju i to je razlog što publika prati ovu predstavu bez daha. Kad smo počeli da radimo, onda su počele da se otkrivanju njihove teškoće i mislim da iz ove predstave može mnogo da se nauči".

Kakva je budvanska publika?

"Mi smo primjetili, ljudi su vrlo pažljivo pratili. Sa jedne strane imali smo tremu, jer ovo je vrlo probirljiva publika, znamo na kakav su kvalitet gledaoci ovdje navikli, ali kroz razgovor kasnije, shvatili smo da smo ispunili njihova očekivanja", istakao je Jelenić.



Uloga Ćirila povjerena je Predragu Jovanoviću, koji je rekao da je ogromna odgovornost igrati ovakvu predstavu na festivalu koji nosi ime Ćirilicom i dodao:

"....s obzirom na to da Budva njeguje tu tradiciju i ćirilicu baštini , to je za nas bila velika čast da učestvujemo u programu".

Koliko je ova predstava igrana do sada i koliko je crkva Santa Marija, poseban ambijent za ovakvu vrstu predstave?

"Dosta predstava nam je otkazano zbog korone, odigrali smo 15 - 16 predstava u raznim ambijentima: u pozorištu, Bogosloviji, na otvorenom u Orašcu, ali crkva u kojoj smo igrali večeras, dala je posebnu notu i veoma smo srećni što smo ovde igrali, jer taj ambijent potpuno je uskladjen sa našom scenografijom i sa cijelim stilom naše predstave", rekao je Jovanović.



Posljedni program na ovogodišnjem, petom po redu festivalu Ćirilicom, je koncert Gradske muzike Budva, na Trgu izmedju crkava sa početkom u 21 sat.



Press služba festivala Ćirilicom
fotografije Nikola Todorović