04-11-2019

Šipurak - rudnik zdravlja

Da su srednjovekovni moreplovci znali za ljekovita svojstva šipurka, Amerika bi vjerovatno bila otkrivena mnogo ranije. Naime, jedan od najvećih problema prilikom dugih prekookeanskih putovanja bio je skorbut, bolest mornara koja je odnijela veliki broj života. Danas znamo da ova bolest nastaje uslijed nedostatka vitamina C. Da su moreplovci svakog dana pili po dvije do tri šolje čaja od šipka, crvenog ploda bogatog ovim vitaminom, mnogi životi bili bi spašeni.

Šipurak - rudnik zdravlja | Radio Televizija Budva

Pored vitamina C, šipurak ili šipak (Rosa canina) bogat je i vitaminima B2 i K, kao i provitaminom A (karotenom). Sadrži velike količine pektina, tanina, flavonoida, proantocijanida i organskih kiselina koje mu daju prijatan ukus. Važno je napomenuti − ako sakupljate šipak za čaj, on bi trebalo da bude tvrd, ne potpuno zreo, za razliku od plodova koji se sakupljaju za čuveni pekmez. Šipak se suši na toplom, promajnom mestu ili u rerni koja je zagrejana na 50 stepeni.

Čaj od šipurka djeluje okrepljujuće i posebno se preporučuje kao ukusna i korisna preventiva u zimskim mjesecima kada su česte epidemije respiratornih infekcija kao što su nazeb ili grip. Čaj od šipka preporučuje se i osobama koje su preležale bolest i žele da ubrzaju preiod oporavka. Čaj od šipka pomiješan sa cvjetovima zove snižava povišenu temperaturu.

U kombinaciji sa nanom preporučuje se kod stomačnih tegoba i dječjih proliva. Pomiješan sa klekom i kukuruznom svilom deluje diuretično.

Novija istraživanja pokazala su da je šipak djelotvoran za ublažavanje bola u zglobovima i da može da poveća pokretljivost zglobova zahvaćenih artritisom. U ovu svrhu posebno se preporučuje u kombinaciji sa korjenom đumbira.



Vino od šipurka

½ kg šipurka izgnječite i dodajte ½ kg šećera. Izmiješajte dobro i ostavite da odstoji 3 sata, a onda nalijte 3 l vode. Miješajte dok se šećer sasvim ne rastopi. Tečnost prespite u veliku teglu sa poklopcem. Zatvorite dobro i ostavite 6 dana na toplom mjestu. Svaki dan promućkajte teglu. Nakon 6 dana procijedite i pijte svaki dan po 300ml. Čuvajte u frižideru (rok trajanja je oko mjesec dana). Uživajte u ovom ukusnom piću u kom su svi korisni sastojci potpuno sačuvani.



Čaj od šipurka sa nanom:

1 supenu kašiku zdrobljenih plodova šipurka preliti sa pola litra hladne vode, zagrijevati do ključanja, kuvati 2 do 3 minuta pa skinuti sa šporeta. Dodati supenu kašiku listova nane, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procijediti i popiti u manjim gutljajima. Ovaj čaj je veoma koristan za zaustavljanje ljetnjih dečjih proliva i bolova u stomaku.

Čaj od šipurka za jačanje imuniteta i protiv virusnih infekcija:

Dvije supene kašike plodova šipurka, jednu supenu kašiku cvjetova zove, jednu supenu kašiku lista matičnjaka i jednu supenu kašiku lista i cvijeta vranilove trave preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procijediti, pa jednu šolju popiti odmah, a ostatak čaja popiti u toku dana u manjim gutljajima.