01-04-2023

Skuplje ulaznice u nacionalne parkove

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o povećaju dnevnih cijena ulaznica za nacionalne parkove, dok su smanjene cijene godišnjih.

Skuplje ulaznice u nacionalne parkove | Radio Televizija Budva

Foto: NPCG

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je dala saglasnost na predlog izmjena i dopuna Odluke o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova.

“Izmenom odluke povećava se naknada za dnevne ulaznice u nacionalne parkove”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da se povećava naknada i za postavljanje privremenih objektata kvadrature preko 30 kvadratnih metara, postavljanje telekomunikacionih sistema i drugo.

“Predviđeno je smanjenje cijene godišnje ulaznice za sve parkove sa 27 na 13,5 EUR, čime se žele podstaći prvenstveno domaći turisti, da po povoljnijim uslovima posjećuju i borave na prostoru nacionalnih parkova Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, uvode se i tri nove naknade, i to za vožnju turističim vozom, organizovanje džip i kombi tura.

Iz Vlade su kazali da će izmjenom odluke biti obezbijeđeni dodatni prihodi koji će se koristiti za zaštitu, razvoj i unapređenje nacionalnih parkova, realizaciju programskih aktivnosti Javnog preduzeća.

"A samim tim unapređivanje i kvalitetnije sprovođenje planova i programa upravljanja nacionalnim parkovima", poručili su iz Vlade.