11-04-2023

Skupština Kragujevca usvojila odluku o bratimljenju sa Budvom

Skupština Kragujevca je donijela danas odluku o uspostavljanju saradnje sa Opštinom Budva, kako je naglašeno, uvažavajući tradicionalno prijateljstvo i istorijsku povezanost dva naroda.


Foto: FlyOverServia/Kg na ekranu/Pixabay/

Kako je navedeno u odluci Gradskog vijeća, u koju je Portal RTV Budva imao uvid, saradnja između grada Kragujevca sa opštinom Budva potvrdiće uzajamno prijateljstvo dva naroda i zajedničku želju za daljim unaprijeđenjem odnosa iz oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta, unaprijeđenja rada lokalne samouprave, ekonomije, turizma, zaštite životne sredine, privrede, kao i u svim drugim oblastima gdje za to postoji mogućnost i obostrani interes, a sve u cilju unaprijeđenja društvenog i kulturnog života svojih građana.

Saradnja će se, kako je istaknuto, realizovati i kroz razvoj i unaprijeđenje prijateljskih i institucionalnih odnosa, na temeljima ravnopravnosti, uzajamnom dogovoru i razumijevanju, a što će biti uređeno Sporazumom o saradnji između Grada Kragujevca i Opštine Budva.

Inicijativu za bratimljenje o uspostavljanju saradnje gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, uputio je predsjedniku Opštine Budva, Milu Božoviću 30. marta ove godine.

“Pisana saglasnost predsjednika Opštine Budva stigla je 4. aprila, u kojoj, u ime Opštine Budva, navodi da je saglasan o uspostavljanju saradnje između Opštine Budva i grada Kragujevca na turističkim, privrednim, kulturnim, sportskim i drugim poljima, gdje za to postoji mogućnost i obostrani interes”, piše u obrazloženju.

Takođe ističu da o bogatoj istoriji Budve i njene okoline danas svjedoče brojni kulturno - istorijski spomenici među kojima je i značajan broj crkava i manastira.

“Sjeverno od Budve nalazi se manastir Stanjevići, u kojem je 1798. godine izglasan prvi Crnogorski zakonik. Zbog povoljnog geografskog položaja budvanska rivijera predstavlja centar
crnogorskog turizma koju sačinjavaju 17 plaža, ukupne dužine oko 38km. Tokom ljetnje sezone u Budvi se odvijaju brojne kulturne manifestacije, festivali, sportska takmičenja, što sve skupa njenim brojnim posjetiocima pruža jedinstven ugođaj. Usponi velikih kultura obiljležili su duh ovog grada koji se osjeća i danas, kada je Budva izrasla u turistički biser ovog dijela Jadrana. Uspostavljanjem saradnje između grada Kragujevca Opštine Budva - izražava se spremnost strana potpisnica da unaprijeđuju, promovišu i pruže podršku razvoju saradnje uvažavajući tradicionalno prijateljstvo i istorijsku povezanost naroda", navodi se u obrazloženju.

Odlukom koju je kragujevačka skupština danas usvojila propisano je da će, u skladu sa zakonom, biti dostavljena Vladi Srbije radi pribavljanja saglasnosti.