04-04-2020

Slovenija usvojila paket ekonomskih mjera u iznosu od tri milijarde eura

Slovenački parlament usvojio je paket mjera vrijedan tri miljarde eura kako bi ublažio uticaj virusa korona na ekonomiju i stanovništvo, prenose agencije.



Krovnim zakonom o virusu korona obezbjeđuje se pomoć preduzećima i radnicima koji su pogođeni epidemijom, kao i samozaposlenima, penzionerima, studentima, velikim porodicama i primaocima socijalne pomoći.

Ključne mjere koje pomažu kompanijama uključuju punu kompenzaciju od 80 odsto naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva mjeseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni, prenosi STA.

Mjere se ne odnose na finansijske i osiguravajuće kompanije. Kompanije neće biti u obavezi da plaćaju porez na dobit i moći će da odlože plaćanje kredita za 12 mjeseci. Zakonom su predviđeni dvomjesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 eura za pojedine kategorije, kao što su vjerski radnici i poljoprivrednici.

Predviđene su i naknade za pojedine grupe, pa će studenti dobiti po 150 eura, a penzioneri sa penzijama ispod 700 eura izmedu 130 i 300 eura. Dodatnih 150 eura takode biće obezbijeđeno za primaoce socijalne pomoći.

Za radnike u privatnom sektoru predviđeni su platni bonusi do 200 eura koje će dijelom finansirati država putem oslobadanja od plaćanja doprinosa, dok vlasnike javnih kancelarija očekuje smanjenje plata od 30 odsto. S druge strane, za one koji rade u javnom sektoru predviđeni su bonusi od 10-100 odsto osnovne zarade po satu.









Izvor: Investitor
Foto: Ilustracija