30-12-2021

Služba traganja i spašavanja na moru nabavila najmoderniji termovizijski dron

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore je uspjela da nabavi jedan od trenutno najsavremenijih dronova u svojoj klasi.

Služba traganja i spašavanja na moru nabavila najmoderniji termovizijski dron | Radio Televizija Budva

Foto: UPS

Kompanija DOO ”TENEGO GROUP” iz Podgorice je tom državnom organu isporučila moćan termovizijski dron DJI MATRICE 300 RTK, koji je inspirisan najnovijim i najmodernijim sistemima iz vazduhoplovstva.

Dron ima impozantnu autonomiju od 55 minuta leta iz veoma visoke performance i pouzdanost.

“Prvenstvena namjena drona je traganje i spašavanje ljudskih života na moru, monitoring praćenja sprečavanja zagađenja mora sa plovnih objekata, nadzor nelegalnog izlova ribe, kontrola zaštićenih područja na moru, kao i kontrola i detekcija kretanja plovnih objekata koji ne poštuju brzninu kretanja u Bokokotorskom zalivu i rijeci Bojani. Moćan termovizijski senzor koji posjeduje dron je značajno unaprijeđenje prilikom traganja i spašavanja ljudskih života i plovnih objekata tokom noći, što će doprinjeti povećanom stepenu sigurnoti pomorske plovdbe”- kazao nam je Žarko Lukšić, načelnik Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL.



Uspješna obuka osoblja UPSUL za upotrebu nove bespilotne letjelice se obavlja uz stručan nadzor isporučioca. I USUL-a su izrazili veliku zahvalnost Saši Dragojeviću pripadniku Sluzbe zaštite i spasavanja iz Podgorice, koje je svoje iskustvo u upravljanju ovakvim dronom podjelio sa spasilačkim timom Uprave, te se obuka odvijala i na spasilačkim čamcima na moru, gdje je dron pokazao sve svoje napredne performanse.

UPSUL je nabavkom termovizijskog drona značajno obnovila svoje tehničke kapacitete, koji stoje na raspolaganju svim državnim organima u Crnoj Gori.

Izvor: bokanews.com