28-12-2020

Snežana Kuč traži da joj se plate prekovremeni sati

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević odbio je zahtjev bivše koordinatorke Sekretarijata za lokalnu samoupravu Snežane Kuč (DPS) da joj se isplate prekovremeni sati za avgust, koje je njen pretpostavljeni Nikola Divanović (DPS) tada aminovao.


Foto: Arhiva

Urgentan zahtjev Kuč je uputila Sekretarijatu za finansije, a proslijeđen je Careviću koji joj je u dopisu poručio da je njeno obraćanje "lišeno svake ljudske, moralne i profesionalne etike".

Carević je ponovio da će svi "heroji proljeća" morati da odgovoraju za sve ono što su uradili.

Kuč, odbornica DPS-a, bila jedna od ključnih figura u ljetošnjoj nasilnoj smjeni vlasti. Na čuvenoj sjednici u Turističkom naselju "Slovenska plaža", voljom odborničke većine iz redova DPS-a, SD-a, Crnogorske i Stevana Džakovića, Kuč je bila imenovana za vršiteljku dužnosti predsjednice parlamenta, da bi je potom Divanović imenovao za koordinatorku opštinskog Sekretarijata u kojem godinama radi.

Njeni politički istupi tokom dvoipomjesečne vlasti koja je formirana, kako i danas tvrde u DF i Demokratama, na političkoj korupciji i uz podršku Vlade Duška Markovića i policije koja je svakodnevno držala pod blokadom Opštinu Budva, bile su oštro komentarisane,zbog čega je bila nerijetko prozivana tokom velikih protesta građana i pristalica sadašnje vlasti...

Aktuelna odbornica prvo je zahtjev uputila 7. decembra Sekretarijatu za finansije, a nakon što nije dobila odgovor,15. decembra i urgenciju koja je završila kod Carevića.

"Obraćam vam se urgencijom u vezi sa evidentiranjem prekovremenih sati sa platne liste za avgust mjesec 2020, potpisanu od strane predsjednika Opštine Nikole Divanovića, te da se obračunaju u zaradi za avgust,kako je bilo evidentirano u platnoj listi koju je potpisao... Molim da mi odgovorite na ovu urgenciju",navela je Kuč u urgenciji u koju su "Vijesti" imale uvid.

Obrazlažući zbog čega smatra da je zahtjev Kuč "lišen moralne, ljudske i profesionalne etike, Carević joj je poručio da je dobro upoznata na "koji nezakonit, neustavan i nemoralan način je ušla u zgradu Opštine Budva".

"Uz nebrojeno mnogo prekršaja, krivičnih postupaka, zloupotreba dokumentacije, knjiga evidencije, zaključivanja štetnih ugovora i potpisivanja spornih faktura čije štetne posljedice svakondevno pokušavamo da otklonimo. Vaše ponosno učestvovanje u periodu nelegitimno preuzete vlasti sa svim obilježjima pravnog i institucionalnog nasilja dovelo je cijelu administraciju u nepovoljan položaj, koji vanserijskim naporima pokušavamo dovesti u režim kredibilne institucije, naveo je Carević u odogovoru.

Naveo je i da bi Kuč trebalo da se pripremi za "krivične postupke koji će uslijediti, nadam se vrlo brzo", umjesto što urgira za isplatu prekovremnih sati za "sva nedjela koja ste počinili sa svojim partijskim kolegama, a na štetu svih građana.

On je podsjetio Kuč da je rješenje od 3. jula kojim je, "nelegitimno i van svakih logičkih, pravnih i zakonskih normi bila ovlašćena da privremeno koordinira radom Sekretarijata za lokalnu samoupravu,ukinuto rješenjem 25. septembra, na isti način kao i za Divanovića "lica koje joj je dalo vjetar u leđa za postupanje za koje će snositi posljedice.

"Da imate imalo službeničke etike... povukli bi zahtjev za isplatu prekovremenih sati i vratili se pravnim, zakonitim i etičkim postupcima,ako je to u ovoj fazi,nakon svega, moguće".

Kuč je podnijela i žalbu Komisiji za žalbe na rješenje Carevića koji ju je razriješio dužnosti 25. septembra, navodeći da je takav postupak bio nezakoniti i politički motivisan.

Žalbe na razrješenje podnijelo je još nekoliko ljudi iz Divanovićeve administracije.

I Ivković bi da prima platu godinu nakon prestanka mandata

Potpredsjednik Opštine za vrijeme administracije Divanovića, lider SD-a Petar Ivković zatražio je od Opštine da mu, pozvavši se na zakonska rješenje, isplaćuju plate godinu nakon prestanka mandata.

Isti zahtjev podnio je, kako su Vijesti" ranije pisale, i drugi potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović.

Oba zahtjeva Carević je odbio kao neosnovane, navodeći da ih je odbornička većina nezakonita imenovala.

Carević je spise predmeta dostavio skupštinskom Odboru za izbor i imenovanja na izjašnjenje, imajući u vidu da je aktuleni skupštinski saziv osporio sve odluke koje je donosila Divanovićeva administracija i tadašnja odbornička.

Izvor: Vijesti