20-09-2023

Snižene cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda u S.Makedoniji

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da snizi i zamrzne cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši. Odluka Vlade te države stupila je na snagu danas.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ministar je novinarima rekao da će cijene stotina prehrambenih proizvoda biti zamrznute na nivou koje su imale 1. avgusta umanjenom za 10 odsto.

"Ukoliko su od 1. avgusta do sada neke cijene ovih proizvoda drastično povećane, to bi moglo da znači i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto", istakao je Bekteši.

Cijene prehrambenih proizvoda koje će trgovci morati da obilježe natpisom "Garantovana cijena", biće zmrznute do 30. novembra, a samousluge će morati da obezbijede najmanje 70 odsto količine koje su prodale u avgustu.

Ukoliko bude potrebe, po riječima Bektešija, biće produženo trajanje mjera ograničavanja cijena hrane, a spisak proizvoda koji će se prodavati po "garantovanoj cijeni" biće proširen.

Odlukom vlade Dimitra Kovačevskog smanjene su cijene bijelog pirinča u pakovanjima od 900 grama do jednog kilograma, pšeničnog brašna tip 400 i tip 500, bijelog i plubijelog hljeba od 450 grama (cio i sječen) i drugi pekarski proizvodi, ali iz pojeftinjenja je isključen svježi pečeni hljeb u marketima.

Snižene su i zamrznute cijene keksa "pti ber" i običnog i posnog keksa od 300 do 500 grama, običnih napolitanki sa kakao filom od 300 do 500 grama, tjestenina "makarona i špageta od durum pšenice u pakovanjima od 500 grama, sa i bez jaja".

Kod mesa će jeftiniji biti junetina bez kosti, but i drugo, svinjsko meso bez kosti, mljeveno juneće i svinsko meso, pile svježe ili zamrznuto, kao i čajna kobasica, pileća posebna salama i jetrena paštete u pakovanjima od 95 i 100 grama.

Jeftiniji u makedonskim trgovimama biće i trajno kravlje mlijeko (osim organskog mlijeka i mlijeka sa dodacima) sa sadržajem masti 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto u pakovanju od jedan litar, zatim jogurt od kravljeg mlijeka (bez dodataka) sa sadržajem masti od 2,8 do 3,2 odsto u pakovanjima od litar i litar i po, kisjelo kravlje mlijeko (obično, bez dodataka) sa 2,8 odsto i 3,2 odsto masnoće u pakovanju od 300 do 500 grama.

Zamrznuta je i cijena pavlake od kravljeg mlijeka sa masnoćom od 12 do 20 odsto u pakovanjima od 180 i 200 grama, tradicionalnog bijelog i miješanog sira (bez dodataka) i tradicionalnog kravljeg i miješanog kačkavalja (bez dodataka).

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije o određivanju najviših cijena u trgovini obahvaćeni su i kokošija jaja, svježe voće, svježe povrće.



(Beta/Portal RTCG)