22-04-2019

Sofija Petrović: Plaža nam je na prevaru oteta od porodice Marović

Budvanka Sofija Petrović predala je žalbu na odluku „Morskog dobra” da plaža „Frida” u Bečićima bude dodijeljena kompaniji Zlatka Marovića, bratanića bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, ističući da je kompletan proces namješten da bi ta firma pobijedila na tenderu.

Sofija Petrović: Plaža nam je na prevaru oteta od porodice Marović | Radio Televizija Budva

Odlukom koju Petrovićeva osporava predviđeno je da se bira kao najpovoljnija ponuda ponuđača firme „Leona & Aleksa” iz Budve za zakup lokacije pod rednim brojem četiri u Bečićima. Ova odluka je, kako tvrdi, nezakonita iz više razloga. Ponuda Petrovićeve je iznosila 45.395, ili 126 eura manje od firme „Leona & Aleksa”.

Petrovićeva je za „Dan” istakla da ona i firma „Cezar Palase NO1” iz Pljevalja više nijesu zakupci plaže „Frida” u Bečićima.

"Na prevaru nam je oteta od porodice Marović, tačnije Zlatka Marovića. Odlučila sam da se obratim svim mogućim institucijama i nadležnim organima. Je li dosta više lopovluka u Budvi? Do kada će dinastija čuvene porodice da otima normalnom narodu? Jesam li izgubila plažu zato što su banke nepouzdane? Zato što mi direktor „Morskog dobra” nije ujak. Ja sam jednom članu komisije kada sam predala kovertu sa dokumentacijom i ponudom rekla da je koverta providna i da se jasno vidi ponuđena cifra, ali on je rekao da to nema veze", saopštila je Petrovićeva.

Šta se desilo, kako je rekla, utvrdiće tužilaštvo, jer planiraju da protiv svih aktera podnesu krivične prijave.

"Obratiću se nevladinoj organizaciji MANS, kao i medijima. Mi ćemo se snaći i obezbijediti svojoj djeci normalan život, iako smo u teškom minusu poslije ove prevare izazvane od sina i bratanića optuživanih i osuđivanih Marovića. Nastavljamo dalje, ima još poslova, a koliko njih se nije snašlo i izgubilo sve nakon pohoda ove nezasite familije, javiće se i oni. Dosta je bilo ćutanja", navela je Petrovićeva.

U žalbi koja je predata „Morskom dobru”, Petrovićeva i firma „Cezar Palase NO1” iz Pljevalja tvrde da u obrazloženju odluke nijesu navedeni propisi na osnovu kojih je donijeto rješenje, „već se spominje odlučivanje na osnovu teksta javnog poziva, što je nezakonito i suprotno pravilniku za sprovođenje postupka davanja na korišćenje djelova morskog dobra”.

"Ponuda koju je komisija proglasila najpovoljnijom zasniva se na nezakonitim radnjama ponuđača firme „Aleksa & Leona”. Očigledno je da je prvorangirani ponuđač, uz pomoć odgovornog lica Lovćen banke, počinio krivično djelo, navodeći to lice da prekrši Zakon o bankama u vezi sa bankarskom tajnom. U tom smislu, ja sam podnijela prigovor banci sa zahtjevom da bude sprovedena interna kontrola, a pošto sumnjam na određenu osobu, podnijeću i krivičnu prijavu tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja", najavljuje Petrovićeva.

Ističe da je garancija prvorangiranog ponuđača izdata dan nakon što je njoj izdata garancija od Lovćen banke.

"Prethodno je prvorangirani ponuđač morao biti obaviješten o iznosu moje garancije jer je svoju ponudu na krajnje bezobziran način formulisao tako da je ukupna razlika u bodovima između naših ponuda 0,1 bod, što je, kako sam obaviještena od predstavnika „Morskog dobra”, jedinstven slučaj. Tu ponudu direktor prvoplasiranog Zlatko Marović formulisao je na način koji je ekonomski neisplativ samo da bi mi preoteo kupalište čiji sam zakupac bila prethodne dvije godine. U planu je da se za naredne godine – nakon što na nezakonit način Marović preuzme kupalište – iznos zakupa svede na minimum kako bi poslovanje prvorangiranog bilo ekonomski isplativo. O svemu što sam navela posjedujem dokaze", tvrdi Petrovićeva u žalbi, uz napomenu da bi ta plaža mogla da posluži za otvaranje hotelskog biznisa koji pokreću moćni krugovi.

Navodi da je Marović u bliskim srodničkim odnosima sa direktorom „Morskog dobra” i šefom OO DPS Budva Predragom Jelušićem, te izražava sumnju u pristrasno odlučivanje komisije i postojanje konflikta interesa budući da je direktor „Morskog dobra” nadležan za imenovanje članova komisije.

– Direktor prvorangiranog ponuđača bio je u prostorijama javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom dok sam čekala da predam ponudu, a nakon moje predaje pojavila se gospođa koja je zastupnik prvorangiranog i predala ponudu – zaključila je Petrovićeva.

Jelušić: Sve je po propisima
Predrag Jelušić rekao je u izjavi za „Dan” da su svi javni pozivi transparentni.

– Javni su i za sve učesnike važe ista pravila, u što se možete i uvjeriti na zvaničnom sajtu „Morskog dobra”. Drugo, tenderske komisije rade po zakonu i uslovima javnog poziva. Ne treba, valjda, posebno napominjati da su nezavisni u radu i odlučivanju. U krajnjem, one nose odgovornost za odluke koje donose. Navode i doživljaje pojedinih učesnika neću komentarisati – kaže Jelušić.

Negira optužbe

Zlatko Marović u izjavi za „Dan” tvrdi da priča Sofije Petrović o namještanju tendera nije istinita.

"Ona izjavljuje da je banka odala kolika je njena garancija i da smo mi na osnovu toga dali našu ponudu. A da je ona dala ponudu kolika je bankovna garancija ona bi dobila. Što se tiče „Morskog dobra”, ne znam kako je moglo da se namjesti jer su ponude predate 15 do 20 minuta prije završavanja predaje ponuda, a poslije sat vremena je bilo otvaranje ponuda. Bilo je još slučajeva gdje su ljudi gubili sa malom razlikom, ali je problem moje prezime – pa malo da se provuče to kroz novine", kazao je Marović.

On je naveo da je Sofiji Petrović i njenom mužu rekao da je samo dao firmu kumu za tu plažu na kojoj će on da radi sa drugaricom koja je dala novac za bankovnu garanciju.

"A, inače, sam sa kumom otvorio tu firmu i firma se zove „Leona & Aleksa” (moja ćerka i njegov sin)", rekao je Marović.