03-12-2018

Šolja kafe prije treninga može pomoći u izgradnji zdravog i lijepog tijela

Ispijanje kafe već dugo vremena je nezaobilazna jutarnja rutina ljudi širom svijeta, ali nedavno su istraživači pokušali doći do odgovora da li se ovaj kofeinski napitak može još bolje iskoristiti u teretani. U nastavku su zaključci studije.

Šolja kafe prije treninga može pomoći u izgradnji zdravog i lijepog tijela | Radio Televizija Budva

Iako se danas prodaju mnogi suplementi koji mogu koristiti ubrzanju procesa izgradnje mišićne mase, malo je poznato da i kafa može imati dobre učinke na izgradnju zdravog i lijepog tijela.

Naime, pojedini treneri i sportisti uz energetske napitke podjednako koriste i kafu kao jedan od proizvoda koji im pomaže u vraćanju energije i poboljšanju učinaka u teretani, a ovu vrstu napitaka ispijaju zbog prisustva kofeina.

Nutricionista Megan Medrano rekla je za Men's Health da uzimanje kofeina "može poboljšati performanse tokom intenzivnog treninga u trajanju od pet do 20 minuta pod uslovom da ga uzimate zajedno s hranom".

"Vaše tijelo treba adekvatnu količinu ugljikohidrata, masti i proteina za snagu tokom čitavog treninga. Ako želite dodati kafu svom fitness planu, budite sigurni da ju uzimate uporedo s vašim redovnim obrokom ili užinom", dodala je ona.

Kako navode stručnjaci, kafa donosi brojne prednosti za organizam, od podizanja nivoa energije do mobilizacije masnih kiselina u tijelu. Oni navode kako su zapravo najveće "štetočine" koje se u kafi mogu naći zapravo šećer i mlijeko.

Preporučuje se konzumacija kafe 45 minuta prije treninga, piše Health24.