04-06-2020

Španija 22. juna otvara granicu sa Francuskom i Portugalom

Španija će 22. juna otvoriti kopnenu granicu sa Francuskom i Portugalom, izjavila je danas u Madridu ministarka turizma Rejes Maroto.


Foto: El Pais

"Kad je riječ o Francuskoj i Portugalu, želim da potvrdim da će od 22. juna biti ukinuta ograničenja kretanja kopnom", objasnila je ona na sastanku sa stranim dopisnicima, ističući da će "u principu karantin biti ukinut".

Karantin od 14 dana uveden je 15. maja za putnike iz inostranstva, a ministarka je precizirala da će ta mjera ostati na snazi do 1. jula za putnike koji putuju avionom.

Međutim, kako je dodala, trenutno se vodi rasprava o uklanjanju karantina prije 1. jula s obzirom na poboljšanje epidemioloških rezultata u Španiji.

"Danas vam ne mogu reći sa sigurnošću… ali ako budu ispunjeni uslovi za ukidanje karantina prije 1. jula, to ćemo učiniti", dodala je španska ministarka.

Kopnene granice su zatvorene sredinom marta kada je uvedeno vanredno stanje koje je produženo do 21. juna.

"Kada bude ukinuto vanredno stanje, ova ograničenja će biti ukinuta i kretanje će biti nastavljeno", rekla je ministarka.

Ministarka Maroto je takođe kazala da će oko 6.000 njemačkih turista od druge polovine juna moći da ide na Balearska ostrva, u okviru pilot projekta regionalne vlade i njemačkog operatera TUI.


Izvor: Beta