22-01-2018

Split ima aplikaciju koja traži parking umjesto vas

U Splitu se od danas lakše može do mjesta za parking. Besplatnom aplikacijom Smart Split može se lako pronaći slobodno mjesto, navigacija će izabrati najkraći put do njega, a korisnici mogu i platiti jeftinije svoje parking mjesto, čak i pozvati u pomoć pauka ako ih je neko zagradio svojim vozilom.

Split ima aplikaciju koja traži parking umjesto vas | Radio Televizija Budva

"Prvi smo u Evropi obilježili sva parkirališna mjesta pod naplatom sa senzorima. Prvenstveno smo radili za kontrolu cijelog sistema za upravljanje parkiralištima, a onda smo vidjeli da možemo poboljšati uslugu građanima i da mogu vidjeti u realnom vremenu gdje ima slobodnih mjesta, kao i dobiti informaciju ako su puna parkirna mjesta. Tu je i navigacija do slobodnog mjesta, a imamo i prijavljivanje nepropisno parkiranih vozila. Ako vas netko zagradi, možete pozvati pauka da vas oslobodi", kaže Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Postavljeno je 750 senzora, trebalo bi ih ugraditi još 600, Bartulić se nada da će sve završiti za mjesec, dva, ako ih vrijeme posluži.

"U svakom trenutku korisnik može vidjeti slobodna mjesta na području cijelog grada. Može lakše doći do parkirnog mjesta, ne mora kružiti. Može se dogoditi da samo dvije ulice dalje postoji pet slobodnih parkirnih mjesta, dok su u ulici kojom kružite sva zauzeta. Tako se stvaraju kolone, čepovi, veće emisije štetnih plinova i potrošnja goriva. Ovako dajemo pravovremenu informaciju, pa čak potičemo i sugrađane da, kada se poboljšaju uvjeti javnog prijevoza i pojeftini taksi, koriste alternativna rješenja ako u gradu stvarno nema slobodnog parkinga. Radimo i na povećanju parking mjesta, najavili smo investicije i u tom dijelu. Pokušavamo razinu usluge dignuti na evropski nivo", kaže Bartulić.

Smart Split parking aplikacija je nagrađena, a Bartulić kaže da već imaju dosta upita iz drugih gradova oko sistema koji su primijenili u Splitu. I ne samo to. Dobili su poziv da svoj proizvod predstave na sajmu prometa u Amsterdamu.

"Pozvani smo da prezentiramo naše rješenje u Amsterdam na najveći sajam prometa Intertrafic 2018. Mislim da Grad Split i RH mogu biti ponosni na ovaj proizvod koji je produkt naših razmišljanja, traženja rješenja. Već imamo dosta upita drugih gradova. Pomoći ćemo svima. Nadam se da će i drugi pratiti ovu modernu tehnologiju", kazao nam je Bartulić.




Index.hr