29-09-2019

Srbija prvak Evrope, Slovenci srebrni

Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je danas titulu prvaka Evrope, pošto je u Parizu u finalu Evropskog prvenstva pobijedila Sloveniju sa 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20).

Srbija prvak Evrope, Slovenci srebrni | Radio Televizija Budva

Srbiji je ovo treće evropsko zlato, pošto je prethodno bila najbolja 2001. i 2011. godine.

Takođe, Srbija je, kao i 2011. godine, objedinila titule šampiona Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Na drugoj strani, Slovenija nije uspjela da osvoji prvo zlato u svom drugom finalu.

Srbiju su do pobjede vodili Aleksandar Atanasijević sa 22 i Uroš Kovačević sa 20 poena. Nemanja Petrić je upisao 12, a Srećko Lisinac poen manje. U redovima Slovenije najbolji je bio Klemen Cebulj sa 15 poena.

Slovenija je bolje počela meč, povela je sa 3:5, ali je Srbija preko Atanasijevića i Kovačevića preokrenula na 7:5. Slovenci su, međutim, vrlo brzo preuzeli kontrolu, sjajno su servirali i bili sigurniji u napadu, pa su poveli sa 13:17 i tu stečenu prednost nijesu ispuštali do kraja seta.

Izabranici Slobodana Kovača su u drugom setu zaigrali mnogo bolje - proradili su blok i servis i nakon sjajne servis serije Kovačevića poveli su sa 12:5. Slovenački odbojkaši su pravili sve veći broj grešaka, pa je Srbija uvećavala prednost do maksimalnih plus devet (19:10).

Srbija je bez problema privela drugi set kraju (25:16), da bi u trećem ponovila istu partiju. Ređali su se napadi Atanasijevića i Kovačevića, pa je Srbija stigla do prednosti od 11:6. Slovenija se borila, ali nije imala rješenje za raspoložene odbojkaše Srbije koji su treći set dobili sa 25:18.

Odbojkaši Srbije su i u četvrtom setu sve držali u svojim rukama. Iako je Slovenija povela sa 2:4, Srbija je to brzo preokrenula, a nakon poena Lisinca i Kovačevića stigla je do 15:11.

Slovenci su zaprijetili u završnici seta, bilo je i tenzija na terenu, ali je tačku na ovaj meč stavio Petrić. On je prvo donio meč loptu Srbiji, a potom i poen za titulu prvaka Evrope.


Izvor: RTCG