16-02-2015

Srednjoškolci učili o ljudskim pravima

Srednjoškolci iz više crnogorskih gradova juče su u Miločeru završili obuku iz dijela nastavnog plana o ljudskim pravima u okviru istoimene škole Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Srednjoškolci učili o ljudskim pravima | Radio Televizija Budva

CGO je od 12. februara do juče u Miločeru, organizovao rad 20. generacije Škole ljudskih prava, uz podršku Američke ambasade u Crnoj Gori, kroz projekat “Youth build Montenegro”.

Kako su saopštili iz te organizacije, školu je pohađalo 30 učenika srednjih škola iz Podgorice, Gradske opštine Tuzi, Bijelog Polja, Danilovgrada, Rožaja, Plava, Tivta, Bara, Mojkovca, Berana, Cetinja, Nikšića i Pljevalja.

“Cilj Škole je pružanje znanja o savremenom konceptu ljudskih prava, razvoju ideje u toj oblasti, zakonodavnim i institucionalnim mehanizmima zaštite, kulturi ljudskih prava, principima tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije”, rekli su iz CGO.

Oni su dodali da polaznici uče o specifičnim pitanjima koja se odnose na diskriminaciju, suočavanje sa prošlošću, multikulturalizam, demokratsku participaciju mladih i korupciju u obrazovanju.

U toku četvorodnevnog nastavnog plana, učesnici su imali 21 sesiju u vidu predavanja, radionica, forum teatra, projekcija filmova i praktičnog rada u grupama.

Škola, pored širokog teorijskih i praktičnog znanja o konceptu ljudskih prava, afirmiše kulturu ljudskih prava i inspiriše mlade da se zalažu za svoja prava, kao i za prava onih koji nijesu u mogućnosti da to urade sami.

Znanje iz oblasti ljudskih prava, kako su ocijenili iz CGO, osnažuje mlade da imaju direktniji uticaj u društvu u budućnosti.

Učesnici Škole će u martu posjetiti neke od institucija koje su ključne u zaštiti ljudskih prava i dobiti diplome.