18-03-2020

Šta je samoizolacija i kome se preporučuje?

Samoizolacija se smatra važnom tehnikom za zaštitu javnosti od koronavirusa. Ali šta znači samoizolacija i ko to treba da je primjenjuje?

Šta je samoizolacija i kome se preporučuje? | Radio Televizija Budva

Samoizolacija se odnosi na zaštitu drugih i zaustavljanje širenja zaraznih bolesti kao što je koronavirus.

Svako kome je rečeno da se samoizoluje, treba da ostane u zatvorenom i da izbjegava kontakt sa drugim osobama, a sve u cilju sprječavanja širenja bolesti na članove porodice, prijatelje i širu zajednicu.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije treba da ostanete kod kuće, da ne idete na posao, u školu i da ne koristite javni prevoz - autobuse, tramvaje, vozove ili taksi vozila...

Kada ste u samoizolaciji ne primate posjete. Zamolite prijatelje ili porodicu da vam pomognu oko nabavke hrane, ljekova i svega što vam je potrebno ili koristite dostavne službe.

U ovim situacijama zadržavanje onog ko vam donosi namirnice treba da bude svedeno na minimum, uz sve mjere zaštite.

Ko treba da se samoizoluje?

Ukoliko ste bili izloženi riziku, odnosno bili u bliskom kontaktu sa osobom koja je zaražena ili ste došli iz zemalja pogođenih koronavirusom, treba da se samoizolujete. To se odnosi i na osobe koje su se testirale i čekaju rezultate testa.

Preventive radi ovu tehniku zaštite treba da primjenjuju i građani stariji od 65. godina, osobe sa hroničnim bolestima kakve su kardiovaskularne bolesti, astma i dijabetest i osobe sa autoimunim bolestima, jer oni spadaju u najugoženiju kategoriju.

Kako da se samoizolujete ako živite u višečlanoj porodici?

Važno je da svako kome je rečeno da se samoizoluje odvoji od drugih članova porodice.

Preporučuje se boravak i spavanje u dobro provetrenoj prostoriji.

Perite ruke sapunom prije odlaska u toalet i nakon izlaska iz toaleta i prije i posle bilo kakvog kontakta sa hranom.

Nosite masku ako na kratko boravite u istoj prostoriji sa ukućanima.

Ukoliko imate više kupatila u kući ili stanu, koristite zasebno kupatilo. Ako to nije slučaj potrebno je redovno čišćenje i dezinfekcija kupatila, a preporučeno je da zaražena osoba kupatilo uvijek koristi nakon drugih ukućana, i to prije narednog čišćenja.

Peškire, odjeću ili posuđe ne treba da dijelite sa drugim osobama Sve što ste iskoristili perite mašinski na temperature od najmanje 60 stepeni.