19-07-2014

Šta sve liječi bijeli luk

Danas savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je čovječanstvo došlo kroz vjekovna iskustva prenošena sa koljena na koljeno. U apotekama širom svijeta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi bijelog luka, koji se primjenjuju kao pomoćna ljekovita i preventivna sredstva.

Šta sve liječi bijeli luk | Radio Televizija Budva

Na prvom mjestu bijeli luk snižava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem bijelog luka umanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitijela u organizmu. Potvrdjeno je da djeluje protiv ćelija tumora pa je korisno pomoćno prirodno sredstvo za liječenje raka. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Vjerovali ili ne, bijeli luk čak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci. Bijeli luk djeluje protiv crevnih parazita, tako da osobe koje redovno konzumiraju ovu namirnicu teško da mogu da obole od parazita u crijevima. Lambrija (parazitarna bolest crijeva), uspješno se liječi uz pomoć svježeg bijelog luka i to svega za nekoliko dana. On je takodje, veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija.

Bijeli luk upotrebljen u malim količinama, kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (pasulj, grašak...), umanjuje nadimanje stomaka. Inače ova biljka je odličan antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti.

Interesantno je reći da bebe prilikom dojenja popiju veću količinu mlijeka ukoliko je majka nešto prije dojenja konzumirala bijeli luk. Pri tom neće izazvati dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija moze biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.

Na samom početku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena bijelog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice pa može u startu spriječiti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dodje, opet će pomoći bijeli luk jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Bijeli luk posjeduje ljekovita svojstva kako u svježem, tako i u kuvanom obliku a važno je znati da se protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporučuje upotreba svježeg bijelog luka. U kuvanom obliku daje najbolje rezultate za zaštitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze, dok se ukiseljen bijeli luk preporučuje kao zaštita od raka.