15-02-2016

Šta tačno predstavlja rok trajanja?

Ako vam se desilo da ste stajali ispred frižidera držeći mlijeko u tetrapaku i pitali se da li da ga bacite ili ne, vjerujte, niste jedini. Problem je u tome što postoji više natpisa koji pokazuju rok trajanja i često se možete zbuniti šta koji od njih znači. Saznajte šta oni tačno predstavljaju i naučite koje namirnice smijete koristiti čak i nekoliko dana nakon datuma označenog na pakovanju.

Šta tačno predstavlja rok trajanja? | Radio Televizija Budva

- Prodati do – pokazuje do kojeg datuma prodavnica smije određeni proizvod držati na svojim policama. Nakon toga proizvodu počinje da opada kvalitet, ali se i dalje, par dana nakon toga, može konzumirati, naravno ako se pravilno čuva.

- Rok trajanja – jedina oznaka koja pokazuje nakon kojeg datuma određeni proizvod ne smijete konzumirati.

- Upotrebljivo do / Najbolje upotrijebiti do – ove oznake pokazuju do kojeg datuma će određeni proizvod zadržati svoj najbolji kvalitet (ukus, miris, izgled, teksturu i hranjivu vrijednost). Nakon toga, kvalitet proizvoda će početi da opada, ali će i dalje biti jestiv neko vrijeme, naravno ako nije prethodno otvoren.

- Mlijeko u tetrapaku se može koristiti i tri dana nakon isteka roka. Ako je mlijeko čudnog mirisa, odmah ga bacite.

- Margarin ćete moći upotrebiti i šest mjeseci nakon kupovine.

- Puter će ostati upotrebljiv i dvije sedmice nakon isteka roka.

- Jaja ne bi trebalo da koristite nakon isteka roka. Ona su lako kvarljiva namirnica i kao takva, jako opasna po zdravlje.

- Ako ne otvarate jogurt, on će biti dobar za konzumiranje i do deset dana nakon isteka roka.

- Riba se smije koristiti još dva dana nakon isteka roka trajanja.

- Tjestenina je jako zahvalna namirnica, jer može trajati i do dvije godine nakon kupovine.

- Sirće praktično ima neograničen rok trajanja. Često može doći do promjene u boji, ali se ono i dalje može koristiti.

- Konzervisano voće i povrće ima, takođe, neograničeni rok trajanja. Međutim, ovo pravilo se mijenja ako je konzerva izložena jako visokim ili niskim temperaturama ili ako se otvori. Imajte u vidu da je konzervisana hrana generalno štetna, jer u sastav konzervi ulazi bisfenol A, hemikalija koja je prilično štetna po ljudsko zdravlje.

- Suhomesnati proizvodi mogu stajati, ukoliko nisu otvoreni, još tri sedmice, ali nakon što ih otvorite, morate ih potrošiti u roku od tri dana.