20-06-2020

Stabilizacija vremena od srijede

Period nestabilnog vremenskog perioda koji traje od početka juna u Crnoj Gori stabilizovaće se od srijede kada se očekuju više temperature - kazao je načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev.

Stabilizacija vremena od srijede | Radio Televizija Budva

On najavljuje i tropske temperature u julu i avgustu, a kretaće se od 35 do 40 stepeni.

Kaže i da su temperature u junu u Crnoj Gori bile ispod prosjeka i najniže u posljednjih 10 godina.

- Od početka juna traje nestabilno vrijeme što je posljedica niskog vazdušnog pritiska i u takvim meteorološkim situacijama i skoro svakodnevno u poslijepodnevnim časovima dolazi do formiranja grmljavinskih oblaka sa lokalnom kratkotrajnom kišom i sa grmljavinom. Upravo se to dešava ovih dana na prostoru naše zemlje. Od početka juna do danas palo je u prosjeku 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u zaleđu Orjena u području Boke ta količina bila i veća - kaže Micev.

Nestabilne vremenske prilike, toplo i sparno vrijeme, objašnjava on, karakteristično je za jun, „ali sada je taj proces dosta stacionaran i to traje duže vremenski nego što je uobičajno“.

- Vremenske prilike su slične, svakodnevno sa kratkotrajnom kišom i grmljavinom posebno u kontinentalnom području i planinskom zaleđu Jadrana. Ovakve vremenske prilike će se nastaviti i narednih nekoliko dana - precizira Micev.

Od srijede, kako je kazao, očekuje se u centralnim i južnim oblastima pretežno sunčano i osjetno toplije vrijeme.

Prognozu za jul i avgust, ističe naš sagovornik, ne može dati na osnovu satelitskih snimaka, ali, na osnovu klimatskih karakteristika, očekuju tropske temperature.

- Naše područje će biti pod uticajem tropskih talasa koji će usloviti visoke temperature, 35 do 40 stepeni. Biće i problema sa visokim temperaturama što je uobičajno za naše područje u ovo doba godine. Ono što je sada neuobičajeno je prva polovina juna, koja je bila kišovita i hladnija u odnosu na klimatsku normalu. Na području Podgorice, kao najtoplije, temperatura prosječna maksimalna bila je za oko 3,5 stepeni niža u zadnjih 10 godina. Ovo je najhladnija prva polovina juna u posljednih 13 godina - zaključuje Micev.


Izvor: RTCG